Afbeelding
Dagboeknotities

Ze lossen het wel op

Algemeen 137 keer gelezen

Had u een vliegvakantie geboekt voor deze zomer? Wanneer u dit leest weet u misschien wel of de reis doorgaat. Misschien ook niet.

Schiphol kampt al lang met problemen. Vervuiling, geluidsoverlast, de meesten hadden er maling aan. Dit jaar ontstond er personeelstekort. Je denkt dat het uiteindelijk wel mee zal vallen. De Schipholbaas zei het immers zelf: voor de zomervakantie zouden ‘ze’ het wel oplossen. Maar in juni horen we dat er twintig procent kans is dat je vlucht deze zomer niet doorgaat. ‘Ze’ konden het bij lange na niet oplossen. Dat had natuurlijk niemand ooit voor mogelijk gehouden. We liggen nooit wakker van problemen die we op het journaal zien. ‘Ze’ vinden er immers vast wel wat op.

Maar nu hebben ‘ze’ er even niets op gevonden. En dit probleem laat ons helemáál niet koud. Verontwaardiging, verdriet, paniek. Slapeloze nachten! Het is het gesprek van de dag, bij de BBQ, bij de koffieautomaat op kantoor. ’t Is maar goed dat de doorsnee vakantieganger niet over een trekker beschikt. Dán zou je nog eens wat zien, deze zomer. Een vakantie die zomaar op het laatste moment wordt afgezegd, dat is ongeveer het ergste wat we ooit hebben meegemaakt. Een tegenvaller die nauwelijks te verwerken is.

Met andere tegenvallers gaan we veel soepeler om. Bijvoorbeeld het feit dat we als een van de rijkste landen ter wereld geen fatsoenlijke opvang meer kunnen (of willen?) organiseren voor vluchtelingen. Ach, komt vast nog wel goed. Kregen ze niet onlangs nog een stoel aangereikt, daar in Ter Apel? Nou, dan kunnen ze daarop voorlopig toch prima een tukkie doen? Daarna vinden ‘ze’ er wel wat op.

Dat onlangs is aangetoond dat plastic niet alleen in de bodem en de lucht zit, maar ook in onze darmen, longen, ons bloed, ja eigenlijk in ons hele lijf, is best een gek idee. Maar niks om over in paniek te raken. Uiteindelijk valt het vast mee. De wetenschap heeft in het verleden al zoveel bereikt. ‘Ze’ lossen het wel weer op.

Dat inmiddels is vast komen te staan dat we de klimaatdoelen van Parijs niet meer kunnen halen, dat dit een gevaarlijke opwarming van de aarde tot gevolg zal hebben, met overstromingen, branden, hongersnoden en vluchtelingenstromen. Heeft u er afgelopen weekend iemand over gehoord bij de BBQ? Waren er collega’s bij de koffieautomaat die zich serieus zorgen maakten? Ik wed van niet. Misschien vinden ‘ze’ er tóch nog iets op? Misschien ook niet. We gaan er in ieder geval niet van wakker liggen. We zien wel.

Maar nu even serieus. Die vakantie. Wat doen we daarmee? Dit kan toch zomaar niet? Dit is een regelrechte ramp! Hoe denken ‘ze’ ons te gaan compenseren? Wie kan zo’n enorm schadebedrag ophoesten? Hopelijk gaat het niet als bij andere rampen. Daarbij draaien slachtoffers namelijk zelf voor de kosten en gevolgen op. Als ‘ze’ de problemen uiteindelijk niet kunnen oplossen, dan zijn we dus zelf de pineut.

Uit de krant