Afbeelding

Onthulling kunstwerk ‘de Monnik’ in Rockanje

Algemeen 501 keer gelezen

Rockanje - Op woensdag 29 juni zal op de Vleerdamsedijk het kunstwerk worden onthuld dat een eerbetoon vormt aan de eerste vermelding van Rockanje in de overeenkomst tussen de heer van Voorne en de monniken van Ter Doest, nu 802 jaar geleden.

Na een oproep ruim 2 jaar geleden aan een blijvende herinnering aan het 800 jarig bestaan van Rockanje is het idee voor dit beeld ontstaan. De wens werd geuit om iets te bedenken met monniken, die het gebied gered hebben van de zee met de aanleg van dijken en het magische Meertje de Waal waar zo veel verhalen over gaan. Het Comité Rockanje 800 jaar, bestaande uit Pleun Briggeman, Marja en Dees van Kruijssen, Sanne Elenbaas, Bob Benschop, Wim Montfoort en Ferry den Hoed, geholpen door Frank van Rongen en Ton Wandel, heeft 2 jaar gewerkt aan deze blijvende herinnering aan het 800 jarig jubileum van Rockanje. Het College van B&W van Westvoorne en later de gemeenteraad waren ook enthousiast over de plannen en subsidieerden de productie van dit “kunstwerk”, een bestraat talud langs het fietspad waarop het beeld wordt geplaatst, maar ook een bankje en lessenaar. Hierop wordt het ontstaan uitgelegd en staat een verhaal over Meertje de Waal. Het leuke is dat er ook een QR-code op de lessenaar komt die verwijst naar een website van werkgroep Meertje de Waal met meer informatie en filmpjes. Ferry den Hoed, voorzitter van Comité Rockanje 800 jaar; ´We zijn ontzettend trots dat we dit toch nog kunnen realiseren. We hebben door de corona veel tegenslag gehad met de realisatie van onze plannen maar nu hebben we toch een leuke reeks gerealiseerd zoals nieuwjaarsduik, vlaggenwedstijd, speciale uitgave Westvoornaer, Reisgids Rockanje voor de jeugd, Jazz Light Night, boek “Historische wandelingen door Rockanje” door onze Pleun, het spaaralbum in samenwerking met de Plus, het canvas kunstwerk van de Zeewinde leerlingen en nu als slotstuk de “Monnik”. We hopen dat deze Monnik een nieuwe plek is waar bezoekers leuke foto’s kunnen maken maar ook bewust gemaakt worden van het ontstaan van Rockanje en de mysteries van Meertje de Waal.´

Het Comité Rockanje 800 jaar hoopt dat weer veel Rockanezen op 29 juni een van de twee vlaggen buiten hangen om de verjaardag van Rockanje te vieren. Burgemeester De Jong zal die ochtend ook de grote vlag hijsen. De onthulling van “De Monnik” zal op 29 juni 2022 op de Vleerdamsedijk (thv nummer 12 en 14) om 15.45 uur plaatsvinden door wethouder cultuur mevrouw De Jongh. Uiteraard is een ieder die dit heugelijke feit wil meemaken van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en de eerste foto´s en selfies te schieten.

Uit de krant