Afbeelding

‘Schoolzwemmen niet de uitkomst tegen de stijging (bijna-) verdrinkingen onder migranten’

Algemeen 301 keer gelezen

Volgens recente cijfers van het CBS is het aantal verdrinkingen gedaald, maar is het aantal verdrinkingen onder mensen met een migratieachtergrond juist gestegen. Er lijkt geen grip te komen op deze zorgwekkende trend.

Het AD schrijft dat in de Hoeksche Waard de noodklok wordt geluid en wordt opgeroepen tot het herinvoeren van het schoolzwemmen en het verplichten bij wet van het zwemdiploma.

Sinds 1985 is schoolzwemmen niet meer verplicht. De verantwoordelijkheid voor de zwemvaardigheid van kinderen ligt in eerste instantie bij de ouders. Scholen hebben geen officiële verplichting om schoolzwemmen aan te bieden. Zij kunnen er echter wel voor kiezen het aan te bieden, al dan niet met subsidie vanuit de gemeente. Op veel plaatsen in Nederland is dit wegbezuinigd door de jaren heen.

De oproep om het schoolzwemmen weer in te voeren is begrijpelijk, maar niet haalbaar voor iedere doelgroep. Het onderwijs in Nederland kent namelijk verschillende stromingen met een daarbij behorende aanpak, zo ook het zwemonderwijs.

Het zijn voornamelijk de commerciële zwemscholen die met meer personeel intensievere individuele aandacht kunnen geven, wat voor kinderen belangrijk is. Met schoolzwemmen is dit niet haalbaar.

Een oplossing voor het probleem is een signaleringssysteem. Hierbij wordt in groep 3 of 4 gekeken of er kinderen zijn die om weloverwogen redenen nog geen diploma hebben. Het financiële aspect of een migratieachtergrond zou hierbij mee kunnen spelen. Voor deze groepen zou het ‘verplichte’ schoolzwemmen’ een uitkomst zijn. De overheid moet hierbij een duidelijk standpunt innemen en dit financieren.

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, voorzitter Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant