Hans Beukelman (l) en Bob Braber  namen met een ereronde afscheid van 40 jaar organisatie van de Profwielerronde van Oostvoorne. (Foto: Wil van Balen).
Hans Beukelman (l) en Bob Braber namen met een ereronde afscheid van 40 jaar organisatie van de Profwielerronde van Oostvoorne. (Foto: Wil van Balen).

40ste Profronde Oostvoorne: onvergetelijk afscheid voor ‘B&B’

Algemeen 25 keer gelezen

Oostvoorne – De veertigste Profronde van Oostvoorne leek in februari 2021 verder weg dan ooit, maar het maakte Bob alleen maar vastbeslotener om die veertigste keer toch door te laten gaan. Wanneer? Dat maakte hem niet uit, maar hij en Hans Beukelman zouden hun afscheid van de organiserende Stichting Profwielerronde Oostvoorne samen vieren tijdens de veertigste keer dat ze hem zouden organiseren. 

En zo geschiedde. Vorige week donderdag, op 4 augustus 2022 vierden Braber en Beukelman een groots afscheid van een leven van organiseren van de wielerronde, want er zijn maar heel weinig mensen die het ‘B&B’ na kunnen zeggen dat ze veertig jaar lang betrokken zijn geweest bij de organisatie van een evenement van het formaat van ‘wielerdonderdag’ in Oostvoorne. ’s Avonds rond zeven uur, vlak voordat de profs werden weggeschoten, moesten ze er aan geloven. Braber en Beukelman werden in een fraaie cabriolet gesommeerd. En zo gingen ze een ererondje over het parcours. Een privilege dat in al die veertig jaren uitsluitend voorbehouden was geweest aan winnende renners, speciale gasten en natuurlijk de rondemiss. Ze gaan het nooit meer vergeten benadrukten de inmiddels 81- (Bob) en 82- (Hans) jarige jubilarissen bij terugkeer bij start&finish.

Voorprogramma

In het ‘voorprogramma’ van de ereronde van Braber en Beukelman, was het wielerprogramma geopend met een koers over 50 kilometer voor Sportklasse/Basisleden. Zuidlander Casper Schotte won met een halve ronde voorsprong. In de ploegenachtervolging voor bedrijven, een relatief nieuw onderdeel in het wielerprogramma, was de ploeg van de gemeente Westvoorne het sterkst.

Nostalgisch
Het voelde bijna nostalgisch. De oude brommertjes die weer met hun fraai uitgedoste berijders/bezitters over het wielerparcours in Oostvoorne reden. Twee jaar corona en een communicatief misverstand in 2019 zorgden voor drie (!) ‘brommerloze’ jaren in een evenement dat ik de afgelopen jaren mede zijn reputatie ontleende aan de aanwezigheid van de oude Solexen, Puchjes, Berini’s, Yamaha’s, Zündapps en Kreidlers, die hun rondjes reden. Aparte prijzen voor ‘de mooiste’, ‘de origineelste’ en ‘de leukste’ brommerberijder waren er dit keer niet, maar de Appeltaartwisselbokaal voor de meest in het oog springende deelnemer in de bonte brommerstoet werd nog steeds uitgereikt. Die staat dit jaar in het huis van Geervlieter Bas Poldervaart, die uitgedost als motoragent op zijn fraai gepoetste gele Puch zo uit de oude videoclip ‘YMCA’ van The Village People leek weg gereden…

Vrouwenkoers

In de vrouwenkoers slaagden Paulina Rooijakkers, Lucinda Brand en Nina Kessler er al in een vroeg stadium in om te ontsnappen uit het peloton. De drie vluchtsters behielden hun leidende positie tot aan het einde en vochten in de laatste ronde om de verdeling van de podiumplaatsen. Rooijakkers beschikte over de minst vermoeide benen en klopte Brand in de eindsprint. Kessler werd derde.

Prominentenkoers

In de prominentenkoers, waarvoor het startschot werd gelost door oud-profrenner Gert Jacobs, ging de zege naar de Belgische ex-profwielrenner Jeff Meirhage die in een razend spannende eindsprint ‘ex-appeltaarter’ Dick Stoorvogel een banddikte voor bleef. Eduard Reitsema finishte als derde.

Meet&Greet
Bij de ‘Meet&Greet’ in de ruimte voor genodigden gaven dit jaar maar liefst zes profrenners uit de recente Tour de fRanmce acte de présence. Hun aanwezigheid werd als vanouds begeleid door ‘ondersteunend papierwerk’ in de vorm van kaarten met daarop de portretten van Fabio Jacobsen, Bauke Mollema, Danny van Poppel, Nils Eekhoff en Martijn Tusveld. Zo konden liefhebbers het praatje dat ze met de Tourvedetten aanknoopten een herinnering geven met een handtekening van de betreffende renner. 

Gouden speld

Toen de profs ongeveer halverwege waren en met hun volmaakte demonstratie van wielersnelheid en stuurmanskunst al zo’n veertig keer aan de afgeladen tribunes bij start&finish aan de Burgemeester Letteweg ter hoogte van Dorpscentrum De Man voorbij waren geflitst, werden Bob Braber en Hans Beukelman nog eens in het zonnetje gezet. Voor beiden was er een gouden speld van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) voor wat ze de afgelopen veertig jaren in Oostvoorne voor de wielersport hebben betekend. Arjen Littooij inmiddels ook alweer meer dan dertig jaar betrokken bij de organisatie van de Oostvoornse Profronde neemt de voorzittershamer van Bob Braber over. 

Jacobsen
En natuurlijk won Fabio Jacobsen de koers bij de profs. Weer een waardige naam die kan worden bijgeschreven op de sinds vorige week 36 winnaars tellende zegelijst van Oostvoorne. Zesendertig winnaars in veertig ronden? Ja 36, want in de eerste vier edities reden er geen profwielrenners mee. De ronde werd in 1981 voor de eerste keer door Braber, Beukelman en hun toenmalige medeleden van het organisatiecomité georganiseerd, maar kreeg pas in 1985 toen Joop Zoetemelk won, de status van profronde. Jacobsen leek Oostvoorne vooraf in zijn agenda bewust te hebben gereserveerd om er te winnen, want nu de topsprinter sinds kort de eigenaar is van een woning in Zuidland, wilde hij zich in ‘zijn achtertuin’ natuurlijk laten zien. Hij moest echter diep gaan om Bauke Mollema en Taco van der Hoorn voor te blijven, want in de ontknoping sprongen die twee renners weg uit het peloton. Vlak voor de meet lukte het Jacobsen echter om de twee vluchters te achterhalen en winnend over de streep te komen.

Uitslagen 40ste Profwielerronde
amateurs/sportklasse: 1. Casper Schotte (Zuidland), 2. Martijn Stougje (Naaldwijk), 3. Edward Sol (Spijkenisse), tevens leidersprijs; brommerparade: appeltaartwisselbokaal voor: Bas Poldervaart (Motoragent); ploegenachtervolging/puntenkoers: 1. Gemeente Westvoorne, 2. S2N Ouddorp, 3. Krinsen Assurantie; dames: 1. Paulina Rooijakkers (Tilburg), 2. Lucinda Brand (Rotterdam), Nina Kessler (Delft); prominenten: 1. Jeff Meirhage, 2. Dick Stoorvogel, 3. Eduard Reitsema; professionals: 1. Fabio Jacobsen (Zuidland), 2. Bauke Mollema (Monaco), 3. Taco van der Hoorn (Andorra).

Met Bauke Mollema, Fabio Jacobsen en Taco vd Hoorn (vlnr) had de 40ste profronde een passend podium. (Foto: Wil van Balen).
Oorkondes en gouden spelden van de KNWU voor 40 jaar organisatie van een wielerronde. (Foto: Wil van Balen).

Uit de krant

Uit de krant