Het graf ligt nu op grafnummer E300
Het graf ligt nu op grafnummer E300

Unieke herbegrafenis op Maria Rust

Algemeen 453 keer gelezen

Westvoorne - De eigenaar van de begraafplaats aan de Dirk van Voornelaan in Rockanje, de gemeente Westvoorne, maakte onlangs ernst met het plan om een aantal huurgraven te ruimen. 

Toon Fokkema, lid van de werkgroep Maria Rust, ontdekte dat zo het graf van een bijzondere man dreigde te verdwijnen, dat van de duiker-berger Leendert Sparling (1887-1962). 

Op Sparlings graf stond geen gedenkteken, evenmin op dat van zijn vrouw. Overleg met de gemeente volgde, want volgens de werkgroep Maria Rust moest het graf van mensenredder Sparling bewaard worden.  

Leendert Sparling
Op Maria Rust, de oude begraafplaats aan de Zeeweg, ligt al de loods Johannes Bronder begraven. Hij was loods op de veerboot Berlin, die voer op de lijn Harwich-Hoek van Holland. In 1907 liep de boot op 21 februari op de pier van Hoek van Holland. Daarbij kwamen 128 van de 144 opvarenden om het leven. Reddingspogingen werden bemoeilijkt door de storm en de kou. Uiteindelijk wist op 23 februari een vlet met vier helden uit Ouddorp de laatste drie overlevenden van boord te halen. In die vlet zat ook duiker Leendert Sparling.  

Onderscheidingen 
De ramp met de Berlin was destijds wereldnieuws. Sparling kreeg zes (inter)nationale onderscheidingen voor zijn aandeel in de spectaculaire redding. Toon Fokkema: ‘Zijn begrafenis haalde in 1962 nog de krant, maar dat deze mensenredder begraven was in een anoniem huurgraf in Rockanje, wist zestig jaar later niemand meer.’  

Herbegrafenis
In reactie op het voorstel van de werkgroep wilde de gemeente Westvoorne het huurgraf niet bewaren. De gemeente dacht wel mee en stelde een herbegrafenis van het echtpaar op Maria Rust voor. Aldus is gebeurd op maandag 26 september: drie leden van de werkgroep dolven een nieuw graf en aan het eind van de ochtend konden de twee houten kistjes met de stoffelijke resten worden bijgezet op grafnummer E300. Sparlings eerherstel is compleet als er een gedenkteken op het graf kan worden geplaatst. De werkgroep zoekt daar nu fondsen voor en streeft naar de onthulling in 2023

De herbegrafenis op maandag 26 september
Leendert Sparling
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant