Afbeelding

75 jaar Bahûrim, de musical

Algemeen 839 keer gelezen

Brielle - Op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober is er in het Brestheater een bijzondere voorstelling over 75 jaar Bahurim. Deze MAVO heeft heeft een warm plekje in de Brielse samenleving. Veel oud-leerlingen uit de regio kunnen mooie verhalen vertellen over de directeuren, conciërges en docenten. En wat er altijd is blijven hangen is de warme sfeer en natuurlijk de bijzonderheden van het personeel!

Veel personeelsleden en ook de directeuren zijn heel lang in dienst geweest, waardoor hele families dezelfde namen nog kennen. En zo ontstond het idee om voor dit jubileum een musical te maken. Door corona is dit een jaar uitgesteld, maar nu is het zover.

Oud-leerlingen van het eerste uur (80-plussers) hebben ontroerende verhalen verteld over de oprichting van de school in de Tweede Wereldoorlog. Over het bombardement waarbij de school werd geraakt en hoe zij toevallig zijn ontkomen aan deze ramp. Over de vechtlust van de heer Wijmans die tegen de stroom in opkwam voor christelijk onderwijs op ULO niveau. Maar ook oud-conciërges konden zich nog veel anekdotes herinneren :“Op feestavonden konden de leerlingen heel slim drank verstoppen; dat was een kat en muis spel!”. En: “Met sommige leerlingen had ik een speciale band, daar kon je echt iets voor betekenen”. Voor de musical is er dan ook een speciaal ‘conciërge lied’ geschreven. Want 75 jaar werd elke leerling ‘s morgens ontvangen met een vriendelijk: Goedemorgen!

Theatermaker Silvia La-Vos is samen met Anja Clement, docent bij Bahûrim, in de archieven gedoken en daar hebben zij genoeg aanknopingspunten gevonden om een sfeervol en waarheidsgetrouw stuk te schrijven. Uiteraard was er te veel informatie voor een voorstelling van een uur, daarom is gekozen voor 3 periodes. De oprichting in WO II. De periode van Henk Vegter, (o.a de opening van het huidige gebouw in 1968) en periode Jelle Holwerda die volgend jaar ook al weer 40 jaar in dienst is bij Bahûrim. En dit alles wordt verteld vanuit het gezichtspunt van de schoonmaakster! Want gebleken is uit de archiefstukken: ook het schoonmakers had jarenlange dienstverbanden bij Bahûrim en zij hoorden en zagen natuurlijk heel veel. De spelers zijn o.a leerlingen van toen en nu, van 12 tot 37 jaar. Daarnaast nog enkele andere betrokkenen bij Bahûrim die zich enthousiast hebben opgegeven om aan dit project mee te doen. En zo is dit een stuk geworden voor en door jong en oud(er).

De voorstellingen zijn op: vrijdag 14 oktober 20.00 uur (bijna uitverkocht) en zaterdag 15 oktober 15.30 uur en 20.00 uur.

Toegangsprijs: volwassenen € 6,00, jongeren tot en met 16 jaar €2,50. Adviesleeftijd vanaf 9 jaar.

Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting en napraten onder het genot van een drankje in de foyer van het BREStheater. Sponsors zijn van harte welkom!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant