Afbeelding
Dagboeknotities

Stemwijzer 5

Algemeen 801 keer gelezen

U heeft de bijlage Verkiezingskrant van vorige week toch wel bewaard? Die staat barstensvol informatie.

Maar zoals dat gaat bij informatie, je kijkt eerst naar de plaatjes en dan pas naar de praatjes. Die plaatjes waren veelbelovend. Veel lachende gezichten, belangrijk voor de positieve uitstraling. Prima begin, want het valt heus nog niet mee om een beetje voordelig op de foto te staan. Vooral niet als het ten voeten uit is. Eeuwige vraag: waar laat je dan je handen? Antwoord: alles is goed, maar niét in je zakken. Dat maakt een nonchalante, onverschillige indruk. Andere vraag: wat voor kleding trekken we aan? Allemaal in dezelfde kleur is leuk, maar hoeft niet. Alles kan, behalve plastic wegwerp regenjassen. Dat ziet er echt verschrikkelijk uit.

Maar waar het werkelijk om gaat, zijn natuurlijk de praatjes. Over veel dingen zijn alle partijen het eens. Voorne aan Zee moet een mooie, groene, veilige gemeente worden. Wat iedereen ook wenst: dat de ‘eigen identiteit’ overal bewaard blijft. Want alle kernen zijn ‘authentiek’. Maar nergens wordt dat concreet. Waar gaat het precies om? Heerst er angst dat karakteristieke panden uit het straatbeeld verwijderd worden? Of dat de plaatselijke lampionnenoptocht opgeheven wordt? Steeds dat gehamer op het feit dat iedere plek zo uniek is. Ja, Brielle is een oude vestingstad, Hellevoetsluis heeft z’n historische haven en Westvoorne z’n badstrand. Wedden dat niemand ambitie heeft om dat te veranderen?

Hoe dan ook, bijna alle partijen maken zich sterk voor Voorne aan Zee. ONS Brielle heeft wel de angst dat in de eerste fusiemaanden de belangen van de inwoners ‘ondergesneeuwd’ raken. Maar ze haasten zich te zeggen dat het ze niet uitmaakt of die inwoners nu in Brielle, Hellevoetsluis of Westvoorne wonen. Wel willen ze Brielle ‘een eigen stem geven’ in de gemeenteraad. De vraag is of kiezers buiten Brielle daar warm voor lopen.

De enige die serieus moeite heeft met de nieuwe gemeente is Forum voor Democratie. Het wordt hier ‘één monstergemeente die niemand, behalve de bestuurders, ten goede komt.’ Het gat tussen overheid en bevolking zal ‘onvoorstelbaar vergroot’ worden. De partij wil zo snel mogelijk een referendum uitschrijven om de hele fusie weer terug te draaien. Alles bij elkaar zijn we straks met zo’n 70.000 inwoners, dat is natuurlijk best even wennen voor dorpsbewoners. Maar er zijn heel wat gemeenten in Nederland die zich daarmee prima kunnen redden en zichzelf niet zien als ‘monsterlijk’ groot, maar als een doodgewone middelgrote gemeente.

Het is altijd vreemd om over gevaren te lezen die je zelf niet ziet. Zo waarschuwt BVNL voor het doortrekken van de metro naar Hellevoetsluis. Waarom? Zou het niet juist fijn zijn voor iedereen die met het openbaar vervoer naar Rotterdam wil reizen? Er loopt op het internet een petitie met dit verzoek. Maar er is nogal wat tegenstand tegen zo’n lijn. ‘Want dat brengt direct criminaliteit mee’, stelt BVNL.

Echt waar? Reizen criminelen graag met het openbaar vervoer? Gelukkig zitten we wat dat betreft in een onbereikbare uithoek van Nederland.

Uit de krant

Uit de krant