Nu nog In De Man, maar vanaf februari zit ISC The Bridge op een nieuwe locatie!
Nu nog In De Man, maar vanaf februari zit ISC The Bridge op een nieuwe locatie!

ISC The Bridge, een zeemanshuis midden in een dorp

Algemeen 856 keer gelezen

Oostvoorne - Je moet weten waar het is, maar misschien staat de bus voor de deur. ‘The Bridge’ staat er op, die hoort bij het ‘zeemanshuis’. 

Een zeemanshuis is een plek voor zeevarenden om even van boord te kunnen en andere mensen te zien dan alleen de stuurman en de kapitein. The Bridge is zo’n zeemanshuis, maar dan wel in de kelder, van gebouw De Man.

Busjes vol
Die zeelieden komen er, nu weer na de pandemie, graag en elke dag zitten de busjes vol. Ze komen om nieuwe simkaarten aan te schaffen, om te face-timen met het thuisfront aan de andere kant van de globe, om dollars te wisselen voor euro’s om boodschappen te kunnen doen voor die dingen die je op een schip niet kunt krijgen. Dat alles in het pittoreske Oostvoorne, een dorp met gewone mensen, op de wal.

Dat zeemanshuis zit al vanaf 2016 in De Man, een cultureel centrum in het hart van Oostvoorne, een gebouw met een wat ‘ranch-achtige’ uitstraling. Veel ruimte hebben ze niet, die zeelieden en alle vrijwilligers die hen van en op het schip terug helpen. Bovendien is dat zeemanshuis onder de grond! Trap af, ja, heus, maar daar is het dan ook!

Van de Beer naar Oostvoorne
Grote havens hebben altijd zoiets als een zeemanshuis. Tot 2011 was die van Rotterdam in de Beer bij Rozenburg. Er was ook een hotel bij, maar door onhelder beleid en door bezuinigingen sneuvelde zowel het hotel als het zeemanshuis.

Bernt Koning, gepensioneerde loods, Piet van Poelgeest, betrokken als bestuurder bij Samen010, een organisatie die vrijwilligerswerk in Rotterdam coördineert, ondersteund door Helene Perfors, koopvaardijpredikant, zorgen vervolgens voor een doorstart.

In 2016 gaat een nieuw zeemanshuis open. Het staat niet meer op de kale vlakte ver weg van de bewoonde wereld, maar in een echt dorp met mensen. Dat heeft als voordeel: in een dorp wonen mensen die willen wel helpen om een gastvrije hand uit te steken naar al die zeelieden.

Die zeelieden – meest zijn het mannen, maar er zijn ook wel wat vrouwen bij – die zitten vaak maanden achter elkaar op een schip. Nu de pandemie voorbij is kan dat niet meer als argument gebruikt worden ze op het schip te houden. Dus komen ze graag. Met een busje van het huis halen ze de bezoekers van boord en brengen ze ze weer terug. Coördinator Marco stuurt het allemaal aan.

Vrijwilligers
Die vrijwilligers aan de wal zijn hiervoor dus onmisbaar. Het zijn vrijwel allemaal mensen met een nautische achtergrond, vrouwen en mannen. Ze hebben of zelf zeebenen of ze hadden of hebben een partner op een schip. Allemaal hebben ze zout water in de bloedvaten.

Die kelder in de Man is inmiddels veel te klein en is ook wel erg donker. Dus gaat The Bridge verhuizen, heel binnenkort. Een voormalige fietsenwinkel aan de Stationsweg wordt deze weken opgebouwd tot nieuw ‘home’. Fondsen, zoals van het Rotterdam Port Welfare Committee, helpen om dit mogelijk te maken. Nog een hele klus om het geld bij elkaar te krijgen, maar iedereen die wordt aangesproken laat zich motiveren.

Februari gaat het open. Het kan Oostvoorne niet ontgaan!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant