In de nacht van 31 januari 1953 is een groot deel van ons gebied onder water gelopen. Daarbij zijn veel slachtoffers gevallen.
In de nacht van 31 januari 1953 is een groot deel van ons gebied onder water gelopen. Daarbij zijn veel slachtoffers gevallen.

‘Wij laten ons niet in slaap sussen’

Algemeen 568 keer gelezen

Dijkgraaf Jan Bonjer: “In hun nagedachtenis werkt het waterschap aan een veilige Hollandse Delta en laat dit herdenkingsjaar niet ongemerkt voorbijgaan.”

Het waterschap wil zo veel mogelijk inwoners waterbewust maken. “We moeten het water opnieuw ontdekken en ermee leren leven.” Het waterschap werkt mee aan plaatselijke activiteiten op alle eilanden, zoals tentoonstellingen in Zuidland en Strijen. Alsook een audiotour door het westelijk deel van de Hoeksche Waard en een bustocht rond Strijen. Het waterschap is ook betrokken bij de kranslegging op de watersnoodbegraafplaats in Oude-Tonge. Hier hebben ruim 300 rampslachtoffers uit het dorp en enkele personen uit de omgeving hun laatste rustplaats gekregen. Dit jaar is prinses Beatrix bij de herdenking aanwezig. Zij spreekt met enkele overlevenden die in de rampnacht meerdere familieleden verloren.

Historische waterwandelingen
Hollandse Delta werkt mee aan twee historische waterwandelingen die horen bij de tv-serie ‘Het water komt’. Tijdens de wandeling door Oude-Tonge hoor je wat er is gebeurd in het zwaarst getroffen dorp van de Watersnoodramp. De tweede waterwandeling voert door Dordrecht. In 1953 werd de stad door het water gespaard, maar in 1421 tijdens de Sint-Elisabethsvloed was dat heel anders. Alle herdenkingsactiviteiten staan op: www.wshd.nl/1953

Uit de krant