Afbeelding

Duinzoom 8 in Rockanje, een mooie plek voor een Knarrenhof®

Algemeen 1.243 keer gelezen

Voorne aan Zee - Afgelopen donderdag 11 mei stond in de Commissie Ruimte van de gemeenteraad van Voorne aan Zee het burgerinitiatief Duinzoom 8 te Rockanje op de agenda.

Het pand, eigendom van de gemeente Voorne aan Zee, staat al geruime tijd leeg nu kunstenaar Ben Hazelbag, de laatste bewoner, vorig jaar is overleden. Het college van Voorne aan Zee had besloten geen geld meer in het pand te steken, maar het was aan de commissie om te bepalen of andere bestemmingen mogelijk waren, het college stond open voor een nader onderzoek en wilde de mensen achter het Burgerinitiatief Duinzoom 8 nog best wat tijd gunnen om te onderzoeken hoe het pand geëxploiteerd zou kunnen worden en om een business plan op te stellen. Dat vond de commissie ook een goed idee.

Duinzoom 8 in Rockanje

Onder leiding van mevrouw Korrie Korevaart werd vorig jaar een burgerinitiatief gestart om het pand te behouden. Het pand is namelijk een oude boerderij en oude boerderijen staan er in Rockanje niet veel meer. Sterker nog, het is treurig gesteld met het cultureel erfgoed in dit mooie dorp aan de Noordzee. Er werd een petitie gestart die 1200 keer werd ondertekend. Het plekje Duinzoom 8 betekent veel voor sommige inwoners van Rockanje. Maar waar de een het een prachtig stukje cultureel erfgoed vindt, stelt de ander dat het een oud en verwaarloosd huis is, omringd door een woeste jungle. De meningen over Duinzoom 8 lopen nogal uiteen.

Natuurlijk is er onderzoek gedaan naar de cultuurhistorische waarde van het pand. Het pand is al lang niet meer in natuurlijke staat en de ramen bestaan uit tuindersglas. Oud is het wel, meer dan 200 jaar staat het huis er al en daarmee zou het weleens het oudste huis van Rockanje kunnen zijn. Verschillende onderzoeksbureaus bekeken het pand van binnen en van buiten en u raadt het misschien al, de meningen liepen ook hier uiteen.

Bestemming

Waar sommigen sceptisch waren over de investering die gemoeid zou gaan met het behoud van het pand, opperden anderen dat meer tijd nodig zou zijn voor fondsenwerving. Maar dan? Wordt het een museum, een expositieruimte? Partij Voorne aan Zee introduceerde tijdens de commissievergadering het volgende idee.

Idee van Partij Voorne aan Zee

Zonder in discussie te treden over de bouwtechnische kwaliteit of de cultuurhistorische waarde van het pand zelf, daarover verschillen de inzichten te veel, stelde Partij Voorne aan Zee dat uit onderzoek is gebleken dat er in ieder geval cultuurhistorische elementen aanwezig zijn, zoals oude ijsselsteentjes, het gebruik van blauwe verf aan de buitenzijde om de vliegen op afstand te houden waarvan een veehouderij nu eenmaal hinder ondervindt, de keuken uit 1930, en de kapconstructie, eveneens uit 1930. Heel veel is het niet, maar je kunt er best iets mee. Dat geldt ook voor de geschiedenis van de bewoners van het pand, van Hendrik Dijkman, Arie Korevaart, Pieter Snoeij, Emmetje Pothof, Anton Bravenboer tot Ben Hazelbag, de kunstenaar.

Een prachtig doel met behoud van cultuurhistorische waarden

Wat is er mooier dan op deze plek - met behoud van een groot aantal elementen die de cultuurhistorische waarde van deze plek tot uitdrukking brengen - een doel te realiseren waar veel inwoners van Voorne aan Zee om zitten te springen. Een doel dat al jaren op het verlanglijstje prijkt van talloze inwoners van alle kernen van Voorne aan Zee die graag zelfstandig willen wonen, maar wel een beetje voor elkaar willen zorgen. Een Knarrenhof® is er niet alleen voor senioren, zoals de naam misschien doet vermoeden, leeftijdsspreiding is zelfs belangrijk. De grootste doelgroep is 55+. De locatie is uitgelezen! Op loop- en fietsafstand van alle voorzieningen en als slagroom op de taart ook nog dicht bij het strand.

Knarrenhof®

Daarom stelde Partij Voorne aan Zee voor om op deze plek een Knarrenhof®, of anders gezegd, een Hof van Welzijn, te realiseren waarbij de cultuurhistorische elementen van Duinzoom 8 bewaard blijven. Het is mogelijk om de elementen die nu juist de cultuurhistorische waarde aan het pand geven te bewaren en op te nemen in het nieuwe Knarrenhof®. Dat geldt overigens niet alleen voor de fysieke bouwmaterialen, maar ook voor de herinneringen aan en van alle bewoners en hun geschiedenis die het pand herbergt.

Concreet:

-Realiseer een “knarrenhof” met een aantal nader te bepalen zelfstandige appartementen en een gezamenlijke tuin en binnenruimte.

-Maak van de tuin/buitenruimte een unieke permanente expositie met de beelden van beeldend kunstenaar Ben Hazelbag en richt in de binnenruimte een expositieruimte in waar beeldend kunstenaars hun werk kunnen exposeren.

Maak er een ruimte in voor een dorpskamer en de VVV.

-Laat de dakconstructie uit 1930 hier een fraaie plaats in krijgen, evenals “het blauwsel” en de ijsselsteentjes. Bekleed de muren met de ‘opgeblazen foto’s van de bewoners van Duinzoom 8 en de documenten die bij hun leven hoorden. Betrek deze elementen eventueel bij de permanente expositie en een prachtig stuk dorpsgeschiedenis krijgt gestalte in deze woonvorm.

Op deze wijze krijgt het pand een bestemming waar Voorne aan Zee al jaren op wacht, is er aandacht voor het voor het in Rockanje zo schaars aanwezige culturele erfgoed en blijft het gedachtegoed van kunstenaar Ben Hazelbag en eerdere bewoners in stand.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant