Op diverse plekken op Voorne zijn er activiteiten op 27 en 28 mei.
Op diverse plekken op Voorne zijn er activiteiten op 27 en 28 mei.

Voorne in Stelling brengt het militaire erfgoed tot leven

Algemeen 446 keer gelezen

Ook dit jaar wordt Voorne in Stelling weer gehouden en wel op zaterdag 27 en zondag 28 mei. Voor de elfde maal kan dan het militaire erfgoed van Voorne worden beleefd. 

Zaterdag programma
Op het plein voor de Kazerne Haerlem in de vesting van Hellevoetsluis en in de directe omgeving op de verdedigingswerken vinden van 10:00 uur tot 17:00 uur diverse activiteiten plaats. Opstelling van Keep them rolling met diverse oude legervoertuigen, Jeeps, Motoren, GMC ‘s etc. Re-enactment (Amerikaans/Canadees).Informatiekraam van de stichting Menno van Coehoorn.Een optreden van de muziekgroep ”The Band of Brothers” (vanaf 13:00).De bezoekersruimte in Kazerne Haerlem is open en er zijn korte rondleidingen, kinderactiviteiten met een militair historisch tintje, zoals: katapult schieten vanaf de vestingwal; bamboe bouwen met stokken, en een fotospeurtocht. Een heuse soldaten training voor kinderen. 

Op het veld achter Kazerne Haerlem zal een re-enactment uitvoering plaatsvinden door Vereniging Nederland Neutraal. Een groep in authentieke soldaten kleding die soldatenkost klaar maakt op een veldkeuken zoals dat gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Re-enactment groep Equipage de Delft is aanwezig in het Bomvrij Logies achter Theater Twee Hondjes en marcheren door de Vesting. . Equipage De Delft beeldt levende historie uit van de Marine en het Korps Mariniers.

De batterij op de Noorddijk of in de volksmond “fort Noorddijk” is geopend voor een rondleiding van 11:00 uur tot 16:00 uur. Deze batterij, in beheer bij het Zuid-Hollands landschap, fungeert als een groene oase op de dijk tussen de polder Nieuw-Helvoet en de Nieuwe Goote.Ook is de batterij op de Penserdijk geopend. Deze batterij (fort) kan ook bezocht worden. Hier zijn de een aantal jaren geleden ontdekte magazijnen zeer bijzonder. Ook hier kunt u terecht van 11:00 tot 16:00 uur.

Fietsroute
Over Voorne is een fietsroute langs voormalige verdedigingswerken uitgezet. Speciaal in dit weekend is er op diverse plekken extra informatie te vinden. Informatie over deze route kunt u vinden op de nieuws pagina van www.fronttaal.info.

In Oostvoorne is voor deze dag een speciale openstelling van de Biberbunker van 10:00 tot 15:00 uur. Meer informatie www.biberbunker.nl. Aan de Windgatseweg in Rockanje bevindt zich een bijzonder bunkercomplex. Het hoofdkwartier van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog op Voorne Putten. Op zaterdag 27 mei  te bezoeken tussen 11:00 uur en 16:00 uur, gidsen aanwezig. Dit complex is alleen toegankelijk tijdens Voorne in stelling.

In Brielle is er een mogelijkheid voor een rondleiding over de Torpedisten. Deze rondleiding begint om 14:00 uur. Aanmelding hiervoor is verplicht en kan via de site www.fronttaal.info. Een unieke kans om te horen wat sociaal gezien de invloed is geweest op de bevolking van Brielle. Daarbij was het een zeer gevaarlijk beroep dat met precisie moest worden uitgevoerd. Het kruitmagazijn in Brielle dat een aantal jaren geleden is opgeknapt door de werkgroep Kanonnen en Affuiten is op zaterdag 27 mei geopend van 14:00 uur tot 16:00 uur. Dit bijzondere kruitmagazijn bevindt zich tussen bastion VI en VII in de vesting van Brielle en is dan vrij te bezoeken

Zondag programma
Op deze dag zijn er activiteiten van 12:00 uur tot 16:00 uur rond de kazerne Haerlem. De bezoekersruimte in de kazerne Haerlem is geopend en er zijn korte rondleidingen over de verdedigingswerken van Hellevoetsluis. Voor kinderen is er wederom de fotospeurtocht. Er is tevens een klein ambachtenplein met een aantal kramen. Diverse ambachten zoals kniepermaker, touwslager, wasvrouwen, leer bewerken, etc. zijn er te zien. Achter de kazerne Haerlem is er wederom een re-enactment uitvoering door Vereniging Nederland Neutraal. Vanaf 13:00 uur zijn er demonstraties kanonschieten door de kanonniersploeg van Hellevoetsluis met het mobiele kanon. De locaties en meer informatie is te vinden op de website www.fronttaal.info, u kunt ook bellen naar 06 312 54 909 of mailen naar info@fronttaal.info.

Foto: Chantal van Riemsdijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant