Bob heeft echt zijn draai gevonden bij het Streekarchief
Bob heeft echt zijn draai gevonden bij het Streekarchief

Bob Benschop over ontwikkelingen op Voorne-Putten van 1945 tot 1975

Algemeen 464 keer gelezen

Voorne-Putten - Een paar jaar geleden schreef Bob Benschop zijn boek “Van weilanden naar woonwijken” over de ontwikkelingen van Voorne-Putten tijdens de dertig jaren die volgden op de oorlog.

‘Ik heb er de afgelopen tijd niet zo veel publiciteit aan kunnen geven door de beperkingen die de corona-epidemie mij oplegde, dat kan ik nu inhalen’, zegt hij met een lach. ‘Daarom kom ik op 1 oktober dan ook graag spreken over mijn boek.’

‘Voorne-Putten is tijdens de jaren na de oorlog enorm veranderd’, aldus Bob. ‘Tot die tijd was het een voornamelijk agrarisch en geïsoleerd eiland. Invloeden van buitenaf brachten daar grote verandering in. De watersnoodramp leidde tot de Deltawerken en de ontsluiting van de regio, terwijl de uitbreiding van de havens van Rotterdam in westelijke richting werkgelegenheid naar Voorne-Putten bracht. Mensen uit heel Nederland, en ook daarbuiten, vestigden zich in onze regio. Spijkenisse ontwikkelde zich van een slaperig dorp tot een grote stad. Hellevoetsluis breidde zich later sterk uit mede door de uitvoering van de Deltawerken. Door de afsluiting van de Brielse Maas ontstond een uitgebreid recreatiegebied.’

Bob vertelt met veel enthousiasme. Hij is nu al jaren werkzaam als archivaris bij het Streekarchief Voorne-Putten, en toch had hij in eerste instantie andere ambities. ‘Ik wilde eigenlijk de journalistiek in en heb daarom voor de algemene studie maatschappijgeschiedenis gekozen. Tijdens mijn studie werkte ik als verslaggever bij een lokale krant, maar door mijn stage kwam ik terecht bij het Streekarchief.’ En daar heeft Bob zijn draai gevonden. Vooral de onderzoekskant trok hem erg aan. ‘In het kader van mijn scriptie heb ik hier eerst onderzoek gedaan naar de invloed van de landbouwcrisis van de 19e eeuw op mijn geboortedorp Oudenhoorn. Die invloed bleek er uiteindelijk niet te zijn’, geeft hij lachend toe. ‘Maar ook dat kan een conclusie van een onderzoek zijn.’ Inmiddels heeft Bob zich tot een echte kenner van de geschiedenis van Voorne-Putten ontwikkeld. Hij doet momenteel onderzoek naar de geschiedenis van de marinehaven Hellevoetsluis en het graven van het Kanaal door Voorne.

Op zondag 1 oktober om 10 uur ’s morgens zal Bob zijn fascinerende verhaal presenteren in het kerkgebouw van de Vrijzinnigen, Kerkstraat 10 in Brielle. Het is een interessant betoog, als je wilt weten waarom Voorne-Putten geworden is wat het nu is. Bob zal zijn lezing illustreren met oude foto’s en kaarten van vroeger, een feest der herkenning voor vele Voornenaren.

Na afloop is er tijd om met hem in gesprek te gaan en vragen te stellen. U bent van harte welkom, entree is gratis, een persoonlijke bijdrage wordt op prijs gesteld.

Bram Poldervaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant