Op 8 oktober wordt een nieuwe poging gedaan (Foto: Rijkswaterstaat)
Op 8 oktober wordt een nieuwe poging gedaan (Foto: Rijkswaterstaat)

Zouttong oorzaak mislukken afzinken tunneldeel

Algemeen 829 keer gelezen

Regio - Tijdens het afzinkmoment op 29 april brak een van de zes kabels waarmee het tunneldeel van de Maasdeltatunnel op zijn plek gehouden. Door de kabelbreuk botste het element tegen de kade en liep schade op. De kabel en de lier werden getest en bleken in orde. 

Tijdens het gehele proces om tot afzinken te komen, zijn er continue berekeningen gemaakt. De stroomsnelheid van het Scheur wordt bepaald door de aanvoer van de Rijn en de Maas, de wind, het getij en het zoutgehalte. 

Zout bleek de oorzaak van de kabelbreuk te zijn. Zout water is zwaarder dan zoet water en het zoute water heeft een zouttong gevormd die bleef liggen. Hierdoor nam de stroomsnelheid ter plekke met 1,5 maal zoveel kracht toe als waarop gerekend werd. 

Men had voor de berekeningen alle informatie gebruikt die voor handen was, alleen ter plekke is het Scheur wel iets uitgediept voor de aanleg van de tunnel. En in dat ‘kuiltje’ bleef het zoute water liggen. In de meeste gevallen mengen zoet en zout water zich of stroomt het zoute water terug richting zee. 

Voor de volgende poging is er zwaarder materieel uit de kast getrokken. Zo kunnen de bolders 450 ton weerstaan, zijn er zwaardere hijspunten op het tunneldak aangebracht en zijn er ook grotere pontons aanwezig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant