Afbeelding
Wil van Balen

Grote brandweeroefening in Oostvoorne

Algemeen 1.167 keer gelezen

Oostvoorne -  Afgelopen woensdagavond werd Oostvoorne opgeschrikt door een uitruk van de brandweer. Gelukkig bleek het slechts om een oefening te gaan, maar dan wel eentje die groots werd aangepakt. 

Ryan Bergkamp, woordvoerder Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, vertelt over deze bijzondere oefening: ‘Rond half acht begon de oefening. De brandweer werd gealarmeerd voor een brand in een pand aan de Stationsweg in Oostvoorne. Eenmaal ter plaatse bleek er ook daadwerkelijk brand te zijn en werd er gelijk groot opgeschaald om voldoende hulpverleners ter plaatse te krijgen om de brand te bestrijden en zich te bekommeren om de slachtoffers en de technische hulpverlening. Want voor de deur van het pand had op de parkeerplaats ook nog een aanrijding plaatsgevonden met een vrachtwagen.’

Een bijzonder scenario dus en deze was als volgt: binnen was een feestje aan de gang en niet iedereen had door wat er aan de hand was, omdat de alcohol nogal rijkelijk vloeide deze avond. De brand bleek inmiddels doorgeslagen naar de bovenverdieping en ook de zolder stond vol met rook. Tevens had er een ontploffing plaatsgevonden. Er waren dan ook diverse slachtoffers. Na dit incident wilde een vrachtwagenchauffeur die voor de de deur geparkeerd stond weg, maar deze had ook iets te veel gedronken en reed tegen een paal aan en zat bekneld. Ook de passagier zat bekneld. Daarbij was met de trailer ook nog iemand aangereden. Vooral voor de eerste eenheid die ter plaatse was, was dit hele scenario dus best wel even een flinke klus. 

De oefening verliep goed en alles werd goed opgelost. Alle slachtoffers werden naar buiten gehaald en ook de brandweerlieden konden het brandende pand op tijd weer verlaten. Daarna werd er gezamenlijk geëvalueerd en per ploeg onder het genot van een hapje en een drankje in de kazerne in Oostvoorne. 

Ook wethouder Daan van Orselen was bij deze oefening aanwezig en was erg onder de indruk: ‘Bijzonder indrukwekkend dat zoveel korpsen hier ter plekke aanwezig zijn. Met ook nog eens fantastische apparatuur die ingezet wordt en super veel vrijwilligers. Ik hoorde zelfs iets van 20 Lotus slachtoffers. Daarbij de toneelvereniging die mee doet, de EHBO uit Oostvoorne en natuurlijk de brandweer zelf. Heel erg indrukwekkend om dit allemaal te zien!’  

De oefening is georganiseerd door de vrijwillige brandweer Oostvoorne. De oefening is twee keer gehouden (ook op de 8ste) met de ploegen van Oostvoorne, Rockanje, Zwartewaal, Zuidland, Oudenhoorn, Hellevoetsluis en Biervliet (Zeeland).

De oefening is mede mogelijk gemaakt door de EHBO Oostvoorne-Tinte, de Burchtspelers, De tegenspelers die ook gelijk een mooi feestje hadden, Graafmachineverhuur Pieter Langendoen en LegalSteps, die de oefenlocatie beschikbaar stelde.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant