Afbeelding
Foto: BVNL
Column uit de politiek

Don Quichot in gevecht met windmolens

Algemeen 717 keer gelezen

De oude windmolens om de polders leeg te pompen in de ringvaart zijn een bijna nostalgisch uitzicht op wat ooit vertrouwd en herkenbaar was. Ze draaiden voor onze veiligheid tegen het wassende water. Stonden op plekken waar ze pasten in het landschap, bijna geluidloos en geheel van duurzaam hout en riet.

Huidige windturbines zijn lawaai makende, zichtvervuilende, met giftige verf beklede, nauwelijks te recyclen, onbetrouwbare mechanieken van ellende. En slurpen aan de subsidietiet van de linkse klimaatpotten. Plompverloren geplempt in onze achtertuin, zodat het Rotterdamse centrum er geen last van heeft. Wel vlak bij onze zorgboerderij en pal voor de deur van het pittoreske Brielle. Een Brielse wethouder heeft vlak voor zijn aflopende termijn een convenant ondertekend die dat mogelijk maakt. Hoe bedoelt u participatie en meebeslissen van inwoners?

Windmolens, bij de introductie als onderdeel van de energietransitie een wonderproduct. Voortschrijdend inzicht en onderzoek tonen aan dat die nieuwe megawindmolens (249m), hoger dan de Catharijnekerk (57m) helemaal niet duurzaam zijn en zelfs gevaarlijk voor de volksgezondheid! Een nieuw asbestdebacle dient zich aan. BVNL wil haar verkiezingsbelofte waarmaken en daar vol tegen ageren. Terwijl we ons in de tijd van corona juist zo hard moesten inspannen om onze kwetsbaren te beschermen, laten we nu de bewoners van een zorgboerderij in de gure wind staan? Sommige partijen in de raad roepen ‘we moeten nog één keer goed slikken’ en ‘laten we de pleister er maar in één keer aftrekken’. Het lijkt erop dat zij de belangen van onze inwoners ondergeschikt maken aan het beeld dat Don Quichot in zijn hersenschimmen beschreef. Alleen is het nu werkelijkheid. Willen we nog een keer een asbestdebacle?

U kunt in actie komen! Dit plan is vanaf 19 januari ter inzage. U heeft zes weken om bezwaar te maken. Per brief stuurt u uw zienswijze naar de gemeenteraad Voorne aan Zee, Postbus 13, 3220 AA Hellevoetsluis, Windproject Brielse Brug. BVNL is vastbesloten om Don Quichot en onze inwoners te behoeden voor deze waanvoorstelling over onze energiehuishouding en - naast kernenergie - inzetten op het openhouden van gas- en kolencentrales. Laten we samen een windvlaag van bewustwording creëren die de megawindmolens omverblaast. Voorne aan Zee verdient het.

Wiebe Dedert, BVNL Voorne aan Zee

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant