Afbeelding
Column uit de politiek

Op naar de tweede helft

Algemeen 492 keer gelezen

Over een paar maanden zitten we alweer halverwege de raadsperiode in onze gemeente. Een periode die van 2023 tot 2026 wel wat korter is dan normaal. Onze gemeente zou de gemeente niet zijn als er niet van alle gebeurt.

Zo is er de spreidingswet. Voor Voorne aan Zee betekent dat 471 plekken voor asielzoekers ofwel 0,6% toename van onze bevolking. Geen huizen dus, zoals in de media gesuggereerd, maar plekken. Als CDA vinden we het terecht dat alle gemeenten hun aandeel in de opvang leveren en niet overlaten aan een klein aantal gemeenten. Als er eenmaal plekken voor asielzoekers zijn geregeld vallen de gevolgen vaak mee. Het Rijk vergoedt alle kosten en omwonenden raken soms zelfs gehecht aan de nieuwe medebewoners. Zeker ook als je soms wel heel schrijnende verhalen hoort waaronder die van kinderen. Op 1 november a.s. moet onze gemeente overigens een definitief plan kaar hebben.

Een ander groot onderwerp zijn natuurlijk de windmolens in Zwartewaal. We hebben inmiddels enkele tientallen zienwijzen binnen, allemaal kritisch/afwijzend. Als CDA hebben we met andere partijen aanvullende vragen gesteld. We zijn vooral nieuwsgierig of de windmolens nog nodig zijn voor onze taakstelling wetende dat op Haringvlietdam en in Oostvoorne al vier grote windmolens komen. Ook vragen we of we nog een andere locatie kunnen kiezen. Rondom de zomer komt dit onderwerp weer terug in de gemeenteraad.

Dan is er nog het zogenaamde ravijnjaar. Vanaf 2026 dreigt in bijna al gemeenten een flink financieel tekort. Het Rijk is gevraagd bij te springen maar die lijkt eerder zelf te moeten bezuinigingen. Voor Voorne aan Zee gaat om jaarlijks zo’n €12 mln. Eind dit jaar beslist de gemeente over de begroting 2025 waar ook een doorkijkje naar opvolgende jaren in zit.
Tot slot een leuker onderwerp, de nieuwe burgemeester. U heeft daar eerder al een enquête voor kunnen invullen. Er hebben uiteindelijk 9 kandidaten gesolliciteerd.

Nog voor de zomer neemt onze, inmiddels gewaardeerde, burgemeester Rehwinkel afscheid. Direct daarop treedt onze nieuwe burgemeester aan. 

Hij of zij hoeft zich niet te vervelen. In het voetbal worden de meeste doelpunten in de 2de helft gescoord. Ook de gemeente Voorne aan Zee wacht nog een stevige 2e helft.

Wilbert Borgonjen, CDA Voorne aan Zee

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant