Lowie Reinders: 'Ik begrijp best dat het een grote stap is om buurtbemiddeling in te schakelen'
Lowie Reinders: 'Ik begrijp best dat het een grote stap is om buurtbemiddeling in te schakelen'

Erger je je aan de buren? Buurtbemiddeling kan helpen

Algemeen 379 keer gelezen

Voorne aan Zee - Het komt in alle lagen van de bevolking voor: je irriteert je aan je buren en het lukt je maar niet om er met ze over te praten. En soms spelen er ook heftiger problemen. 

Buurtbemiddeling Voorne aan Zee is een voorziening van Stichting PUSH die dan ondersteuning kan bieden.

Lowie Reinders is projectleider voor Hellevoetsluis, Brielle, Rockanje en Oostvoorne bij de Stichting PUSH. Hij is zich er terdege van bewust dat het een grote stap kan zijn om hulp te vragen bij Buurtbemiddeling.

‘Wij doen echter ons best om deze stap zo klein mogelijk te maken’, vertelt Lowie. ‘Zo is Buurtbemiddeling gratis, is een vrijblijvend telefoontje voldoende om contact te krijgen en hoeft dit telefoontje geen verdere consequenties te hebben. Ook zijn wij een veilige plek. Jouw gegevens worden nooit met anderen gedeeld en je dossier wordt vernietigd zodra je aangeeft dat de zaak wat jou betreft is afgehandeld.’

Kleine problemen kunnen een grote invloed hebben op hoe iemand zich voelt. Lowie noemt voorbeelden: ‘Nieuwe buren vergeten om zich voor te stellen en weten zo niet wat er bij de ander speelt; er zijn over de schutting hangende takken; de auto van de zoon van de buren wordt altijd voor jouw raam geparkeerd en net op het moment dat je wilt gaan barbecuen, start de buurman met het maaien van zijn gras. 

Het gaat dan ook heel vaak over geluidsoverlast. Heel vervelend is het als iemand nachtdienst heeft gehad en wakker wordt van de herrie.’ 

Hij noemt verder het oudere echtpaar dat jaren rustige buren heeft gehad en dan ineens geconfronteerd wordt met de komst van een druk kinderrijk gezin met een andere cultuur. 

‘Het helpt dan een gesprek aan te gaan. Bijvoorbeeld over dat ze zelf ook kinderen hebben gehad, dat geluid daarbij hoort en hoe je in contact kunt komen met je buren en jouw probleem onder hun aandacht kan krijgen op een manier die prettig is en niet confronterend. 

Vaak blijkt dan dat die buren zich niet bewust zijn van de overlast die ze veroorzaken en graag bereid zijn mee te werken aan een oplossing.’

Hoe werkt buurtbemiddeling in de praktijk? 
‘Wij werken samen met een team van 25 buurtbemiddelaars. Deze hebben met elkaar gemeen dat hun hart op de goede plek zit. Ze doen het werk gratis en zijn volstrekt onafhankelijk. Vooraf hebben ze een uitgebreide training gevolgd en vaak hebben ze al eerder werk gedaan in de communicatieve sfeer. Wanneer iemand om ondersteuning vraagt, brengen wij diegene in contact met twee bemiddelaars.’

Waarom twee? Lowie: ‘Zij kunnen elkaar aanvullen en het is fijn om met elkaar te kunnen sparren. De bemiddelaars bieden een luisterend oor; je krijgt van hen alle tijd om je probleem uit te leggen. Soms zijn een of meerdere gesprekken en een paar eenvoudige tips voldoende om het probleem op te lossen. Niemand hoeft vervolgens te weten dat je ooit contact hebt gehad met Buurtbemiddeling. 

Soms blijkt echter dat het nuttig is om ook jouw buren bij het gesprek betrekken. Als die daarin toestemmen, vindt er met ondersteuning van onze bemiddelaars een gezamenlijk bemiddelingsgesprek plaats op een neutrale locatie. Er wordt dan gezocht naar een oplossing die het beste voor iedereen werkt. Het is goed om te beseffen dat je zelf die oplossingen moet aandragen. De bemiddelaars zijn volstrekt neutraal en spreken nooit een mening uit.

Voor wie is buurtbemiddeling geen oplossing?
Niet alle kwesties komen in aanmerking voor buurtbemiddeling, wanneer er sprake is van meervoudige problematieken, zoals drugs- en drankmisbruik, dan verwijzen wij door.


Zelf bemiddelaar worden?
Er is nog plek in het team voor twee mensen die opgeleid willen worden tot bemiddelaar.

Contactgegevens
Lowie Reinders, projectleider Stichting PUSH Buurtbemiddeling Voorne aan Zee
06-81954314
Haring 2, wijkcentrum de Kooistee te Hellevoetsluis
l.reinders@stichting-push.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant