Jacob van Maerlant op zijn sterfbed in Damme in 1266. Een van de scènes in het openluchttheaterspektakel eind juni.
Jacob van Maerlant op zijn sterfbed in Damme in 1266. Een van de scènes in het openluchttheaterspektakel eind juni.

Bekend historicus Frits van Oostrom in Brielle

Algemeen 484 keer gelezen

Brielle - Op donderdag 11 april komt Nederlands historisch letterkundige Frits van Oostrom naar Brielle voor een lezing over Jacob van Maerlant. Folkgroep Pekel zorgt voor de muzikale omlijsting met middeleeuwse en eigentijdse instrumenten. 

De lezing is een voorbereiding op het spectaculaire openluchttheaterspel over het leven van Jacob van Maerlant en het leven op Voorne in de middeleeuwen dat op 21, 22 en 23 juni bij de Noordpoort gehouden zal worden. Jacob woonde tussen 1258 en 1266 in het plaatsje Maerlant (nu behorend tot Brielle). Niet alleen was hij hier koster, maar ook gaf hij er lessen aan de kinderen van de heren en vrouwen van Voorne. Hij vertaalde boeken uit het Frans en Latijn en was de eerste die uitgebreid schreef in het Nederlands (Diets). Bijzonder was dat Jacob zijn ervaringen met de lessen aan de kinderen en met de Brielse burgers verwerkte in zijn boeken.
Frits van Oostrom ontving in 1996 voor zijn boek “Maerlants wereld” de AKO-literatuurprijs. Het boek speelt zich voor een groot deel af in onze stad. Frits is een geweldige verteller en u zult versteld staan hoe de wereld er in de 13e eeuw op Voorne uitzag!
De lezing wordt gehouden op donderdag 11 april in de Catharijnekerk te Brielle. Aanvang 20 uur, toegang 10 euro. Kaartverkoop: Boekhandel Hoofdstuk Eén, website Culturele Stichting Voorne of ‘s avonds aan de kassa.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant