Afbeelding
Foto: Bas Pronk

Noorderlicht ook in Hellevoetsluis goed te zien

Algemeen 314 keer gelezen

Hellevoetsluis - Afgelopen nacht was het noorderlicht goed te zien op verschillende plekken in de regio. Hellevoeter Bas Pronk ging nog even de hond uitlaten rond 0.30 uur toen hij werd verrast door het prachtige natuurfenomeen. “Wij zijn eerder naar Lapland, IJsland en Noorwegen geweest maar zo mooi als afgelopen nacht, dat hadden we nog niet eerder gezien. Bijzonder, en heel erg mooi!”

Weerman Stefan van der Gijze: “Komende nacht is er weer kans om het noorderlicht te zien, maar de kans is wel iets kleiner. Meestal is het tussen 23.30 uur en 2 uur te zien. Je moet wel op een donkere plek zijn met weinig lichtvervuiling. En nog een tip: door een cameralens zie je het vaak wat beter dan met het blote oog.”

Het noorderlicht, ook bekend als aurora borealis, is een natuurlijk fenomeen dat voornamelijk te zien is in de poolgebieden, zoals in het noorden van Scandinavië, Canada, Alaska en IJsland. Het wordt veroorzaakt door de interactie tussen geladen deeltjes van de zonnewind en het aardmagnetisch veld.

Wanneer deze geladen deeltjes de atmosfeer van de aarde binnendringen, reageren ze met gassen zoals zuurstof en stikstof. Dit leidt tot het karakteristieke gloeiende licht dat varieert in kleur van groen tot roze, paars en soms zelfs blauw. De patronen en bewegingen van het noorderlicht kunnen zich snel veranderen, waardoor het een betoverend schouwspel is voor waarnemers.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant