Afbeelding

ProRail beloont veilig werken

Actueel 95 keer gelezen

Regio - ProRail gaat veilige aannemers voortrekken bij het gunnen van werk. Hoe veiliger bedrijven werken, hoe groter de kans op het verwerven van een opdracht van ProRail.

Veiligheid op de werkvloer is voor ProRail letterlijk een zaak van levensbelang. Door voorrang en kortingen te geven aan ‘veilige aannemers’ wil ProRail veilig werken stimuleren. Dieter van Delft, projectmanager bij ProRail: “Bedrijven die echt werk maken van bewust veilig werken kunnen zich onderscheiden van de concurrent. Hoewel het Nederlandse spoor tot de top wat betreft veiligheid behoort, moet en kan het altijd nog beter”.

De veiligheidsladder
Met een nieuw meetinstrument, de veiligheidsladder, weegt ProRail per 1 januari 2013 veilig werken positief mee bij aanbestedingen. Het voordeel in gunning ontstaat wanneer aannemers meer doen aan veiligheid dan wettelijk noodzakelijk. De veiligheidsladder heeft vijf tredes, opklimmend van 1 naar 5. Bedrijven kunnen zelf bepalen hoe hoog zij de lat leggen.

Hoe beter een bedrijf bewust veilig werkt, hoe hoger de positie op de ladder. Aannemers en leveranciers kunnen zich nu al voorbereiden op de veiligheidsladder. Alle spoorbouwers moeten straks in ieder geval op de onderste trede van de ladder uitkomen. Lukt dit niet, dan zal de aannemer aan de slag moeten voor de juiste certificaten. De veiligheidsprestatieladder is in zijn opzet vergelijkbaar met de door ProRail ontwikkelde Co2 prestatieladder. Een instrument dat inmiddels breed geaccepteerd is in de bouwsector.

Gunningsvoordeel
De trede dat een bedrijf heeft bereikt in bewustwording vertaalt zich in een ‘gunningvoordeel’. Bij aanbesteden kan het voordeel oplopen tot een (fictieve) korting van 10 procent op de inschrijfprijs. Hierdoor maakt een veilig bewustere spoorbouwer meer kans op een project. Een certificerende instelling stelt de bereikte trede van de bouwbedrijven vast en reikt het Veilig Bewust Certificaat uit. De verwachting is dat de veiligheidsladder breed toegepast zal gaan worden, vooral in de bouwwereld. Ook is het op termijn mogelijk dat de veiligheidsladder gebruikt zal worden als minimumeis: alleen wie een bepaalde trede heeft bereikt, kan deelnemen aan de aanbestedingen en erkenningsregeling van ProRail.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant