Afbeelding

kwaliteitsnormen Van Weel-Bethesda

Actueel 82 keer gelezen

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland onderstreept het belang van kwaliteitsnormen voor de behandeling van kanker. “Door het vaststellen van duidelijke kwaliteitsnormen weten patiënten waar zij goede zorg kunnen vinden,” zegt dr. Paul van der Velden, internist-oncoloog en medisch lid Raad van Bestuur.

“Belangrijk hierbij zijn de zogenaamde volumenormen waarbij ziekenhuizen in de toekomst uitsluitend die kankerbehandelingen mogen uitvoeren, waarvan zij er volgens vastgestelde landelijke normen voldoende aantallen per jaar uitvoeren. Het van Weel Bethesda voert al jarenlang uitsluitend kankerbehandelingen uit waarbij aan deze norm voldaan wordt; voor ons is dit dus niet nieuw.” ”Kwaliteit staat bij ons bovenaan. Wij werken heel hard aan verdere verbetering van onze kwaliteit. Onlangs ontvingen wij de NIAZ-accreditatie. Wat betreft de zorg voor patiënten met borstkanker blijkt onze kwaliteit onder andere uit het feit dat wij ook dit jaar weer het roze lintje van Nederlandse Borstkankervereniging ontvingen.”

Basisziekenhuis PLUS
“Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is een basisziekenhuis PLUS. Hiermee bedoelen wij, dat wij medisch specialistische basiszorg leveren en ons daarnaast op een beperkt aantal ziektebeelden extra concentreren. Het betreft hierbij onder andere de behandeling van borstkanker en dikke darmkanker. Voor deze aandoeningen behandelen wij meer patiënten dan op grond van de omvang van ons ziekenhuis verwacht zou moeten worden. Wij beschikken over een speciale borstkankerpolikliniek en verwachten in 2013 te worden aangewezen als regionaal screeningscentrum voor dikke darmkanker. Daar waar onderzoeken of behandelingen kanker met meer kans van slagen door meer gespecialiseerde specialisten of afdelingen kunnen gebeuren, verwijzen wij onze patiënten liever door naar onze vaste samenwerkingspartners. Hiervoor zijn vaste samenwerkingsafspraken gemaakt, waardoor de wachttijden voor andere centra korter zijn en onderzoeken niet meer hoeven te worden overgedaan. Zo werken wij al jaren.”

Innovatie in de zorg
“Als relatief klein ziekenhuis kan ook gemakkelijker worden gewerkt aan innovatie in de zorg. Zo hebben wij in Brielle een polikliniek waar we samen met huisartsen en andere zorgaanbieders in één medisch centrum zitten. Op deze locatie bieden we onder andere aan onze patiënten met kanker anderhalvelijns zorg. Dat wil zeggen dat we de zorg daar in zeer nauwe samenwerking met de huisartsen leveren; iedere patiënt wordt uitgebreid met zijn of haar huisarts besproken en er vindt nauwkeurige afstemming plaats over de vraag wie wat doet. De overdracht en de rolverdeling tussen de zorgverleners verbetert hierdoor. Bij vragen over de patiënt zijn de lijnen kort. Ook dit heeft tot effect dat onze kwaliteit van zorg verbetert.”

CuraMare
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland is een onderdeel van CuraMare. CuraMare biedt alle mensen die op zorg en verpleging zijn aangewezen een zeer toegankelijk zorgaanbod. In 2013 start CuraMare met een speciaal revalidatieprogramma voor patiënten met kanker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant