Afbeelding

Extra toezicht op vuurwerkverkoop

Actueel 99 keer gelezen

Westvoorne - De DCMR breidt dit jaar het toezicht op de verkoop van vuurwerk uit. Zo intensiveert de milieudienst het toezicht op mobiele opslagpunten, zoals vrachtwagens of bestelbusjes.

Deze manier van tijdelijk opslaan is onveilig en verboden en zal dan ook door de milieudienst hard aangepakt worden. In voorgaande jaren heeft de DCMR naar aanleiding van tips van bewoners, enkele ondernemers sancties opgelegd die vrachtwagens of bestelbusjes benutten om vuurwerk op te slaan. Daarnaast vindt zoals gebruikelijk ook toezicht in de verkooppunten plaats. Op 28, 29 en 31 december zullen twintig inspecteurs van de DCMR op deze manier ruim honderd vuurwerkverkooppunten controleren. De resultaten van de controles worden ter plekke digitaal door de inspecteurs verwerkt, waardoor ook de efficiëntie van toezicht en handhaving toeneemt.

Intensieve controles
Door intensieve controles wil de milieudienst ondernemers aanzetten tot veilige verkoop van vuurwerk. De frequentie van de controles wordt onder meer gebaseerd op de reputatie van de ondernemer en de ervaringen op de dag zelf. Ronald van de Kasteele, coördinator van de vuurwerkcontroles bij de DCMR: “Wij vinden dat omwonenden en klanten van de ondernemers zeker moeten zijn van een veilige verkoop van vuurwerk. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt in de eerste plaats bij de ondernemers zelf. Hoe vaak de inspecteurs van de DCMR langskomen, hangt vooral van de ondernemers zelf af. Hoe beter zij zich aan de regels houden, hoe minder controles ze krijgen. Hierdoor kunnen de inspecteurs zich richten op de verkooppunten waar het mis gaat”. Bewoners die desondanks misstanden tegenkomen tijdens de verkoopdagen, zoals de tijdelijke opslag in vrachtwagens of bestelbusjes, kunnen gewoon bellen met de meldkamer van de DCMR op 0888 333 555.

De meeste ondernemers houden zich aan de regels
Het blijkt dat een meerderheid van de ondernemers zich aan de geldende voorschriften houdt. Van de Kasteele: “ De meeste ondernemers leven alle voorschriften goed na. Zij snappen heel goed dat je vanwege het gevaar verantwoordelijk met de verkoop van vuurwerk moet omgaan. Bovendien zijn de boetes van de DCMR hoog."

Drie voorlichtingsbijeenkomsten
Drie voorlichtingsbijeenkomsten organiseerde de DCMR om de ondernemers die vuurwerk verkopen te informeren over wat er hen van wordt verwacht. Daarnaast vindt al in september een eerste controle plaats van onder meer de sprinklerinstallaties. Door al zo vroeg de eerste controles uit te voeren stelt de DCMR ondernemers in staat tijdig de benodigde maatregelen te treffen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant