Afbeelding

Vogeltrektelpost op Maasvlakte 2

Actueel 292 keer gelezen

REGIO - Op de Maasvlakte 2 is door het Havenbedrijf Rotterdam een vogeltrektelpost geplaatst.

Sinds 1974 vinden systematisch tellingen plaats van vogels die in het voor- en najaar ter hoogte van de Maasvlakte langs de Nederlandse kust trekken. Met de aanleg van Maasvlakte 2 volstond het zicht vanuit de oorspronkelijke telpost op de bestaande Maasvlakte niet meer. In overleg met de Vogelwerkgroep van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV, afdeling Voorne) is daarop een nieuwe locatie bovenop de zeewering van Maasvlakte 2 gevonden. De post biedt bescherming tegen wind uit alle windrichtingen. Droog zitten de vogeltellers echter niet. De telpost is opzettelijk uitgerust zonder overkapping, zodat tellers vrij zicht hebben op de voorbijtrekkende vogels.

De nieuwe vogeltelpost staat ten noorden van de meest noordelijke strandopgang naar het sportstrand. Vanaf het parkeerterrein en via het naastgelegen fietspad is de post vrij toegankelijk. In oktober 2013 zijn de wanden van de vogeltelpost voorzien van informatiepanelen. Bezoekers vinden daarop informatie over het tellen van trekvogels, vogelsoorten die langs de Nederlandse kust trekken en verschillende vliegroutes. Maar ook interessante weetjes over de voornaamste foerageergebieden en de grootste kilometervreters staan vermeld.

De Nederlandse kustlijn maakt voor diverse soorten trekvogels onderdeel uit van de route die ze jaarlijks afleggen. Door het meerjarig in beeld brengen van de vogeltrek met tellingen ontstaat inzicht in het trekgedrag en de populatie van trekvogels. Vergelijkingen van resultaten over langere perioden maken toe- en afnamen binnen populaties inzichtelijk. Bovendien is af te lezen of vogelsoorten vroeger of later aan hun tocht beginnen. Zodoende draagt deze informatie bij aan de kennis over bijvoorbeeld klimaatveranderingen. Ook ontstaat zo mogelijk meer inzicht over de invloed van windmolens en boorplatformen op trekvogels. Maar vooral groeit door de tellingen de kennis over trekbewegingen langs de Nederlandse kust.

Nieuwsgierig naar de resultaten van de tellingen en de activiteiten van de KNNV afdeling Voorne? Kijk op:

http://www.trektellen.nl/totalen.asp?s=0&telpost=1272&site=0&land=1&taal=1&jaar=2013

http://www5.knnv.nl/voorne

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant