Afbeelding

Nieuwjaarsconcert in de Dorpskerk

Actueel 98 keer gelezen

OOSTVOORNE - Op zaterdag 4 januari zal er een orgelconcert plaatsvinden in de Dorpskerk. Jolanda Zwoferink, organiste van de kerk, zal het Bätz-orgel bespelen. Op het programma staan werken van de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck, de Duitse Nicolas Bruhns, en Johann Sebastian Bach en de Franse meesters François Couperin en Claude Balbastre.

Na afloop van het concert is er gelegenheid om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen, wat na te praten en iets te drinken.

De Oostvoornse organiste Jolanda Zwoferink werd in 1969 in het Utrechtse Leersum geboren.  Zij studeerde aanvankelijk orgel bij haar vader, de organist Bert Zwoferink. Zij zette haar studie voort  aan het Rotterdams Conservatorium en  het Brabants Conservatorium bij Arie Keijzer, Folkert Grondsma en Bram Beekman. Voor orgel behaalde zij de diploma's Docerend en Uitvoerend Musicus; daarnaast is zij in het bezit van het diploma Kerkmuziek.

Als organiste binnen de Protestantse Kerk in Nederland is Jolanda Zwoferink verbonden aan de Dorpskerk te Oostvoorne waar zich sinds 2002 een prachtig orgel van Gideon Thomas Bätz & Johan Caspar Friedrichs, 1771/1807) bevindt. Als concerterend organiste is zij actief in binnen- en buitenland.

Jolanda Zwoferink is tevens  cd-producer en leidt sinds 2003 het label Prestare. Op dit label realiseerde zij diverse cd’s met onder meer orgelwerken van Johann Sebastian Bach  (Silbermann-orgel, Hofkirche Dresden), Olivier Messiaen, o.a. het Livre du Saint Sacrement, Diptyque en  de Messe de la Pentecôte (Stahlhuth-Jann-orgel Saint Martin Dudelange, Luxemburg) en Orgelsymfonieën van de componist Arie Keijzer (Marcussen-orgel Grote of Sint Laurenskerk Rotterdam, Cavaillé-Coll-orgel La Madeleine Parijs en Sauer-orgel St. Petri Dom Bremen).

 "Het nieuwjaarsconcert wordt voor de eerste keer in De Dorpskerk geprogrammeerd, bij succes zou dit het begin kunnen zijn van een traditie" hoopt Zwoferink. "Het Bätz-orgel in de Dorpskerk is een prachtig instrument en leent zich uitermate goed voor concertspel. Bij het concert wil ik graag muziek uit diverse stijlperioden ten gehore brengen. Het concert is  gratis toegankelijk. Aan het einde is er een collecte ter bestrijding van de onkosten." Zaterdag 4 januari, aanvang 16.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant