Afbeelding

Winterwerkzaamheden in de duinen

Actueel 97 keer gelezen

OOSTVOORNE - Langs paden, wegen en rondom duinvalleien in Oostvoorne vinden de komende maanden typische winterwerkzaamheden plaats. Het gaat hierbij om opsnoeien en zagen. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap voert deze uit om onder andere de paden begaanbaar te houden en successie te voorkomen.

De uitvoering is onder strikt toezicht en met respect voor de omgeving en de kwetsbaarheid van de natuur. De werkzaamheden duren tot 1 maart 2015. Daarna begint het broedseizoen.

Locaties
Langs de Zeeweg krijgen laanbomen weer de ruimte door de bosrand op te snoeien. Het openmaken van dichtgegroeid duin gebeurt op Landgoed Mildenburg tegen het fietspad aan de boulevard. Aannemer Andeweg BV uit Zuidland werkt langs de Zeeweg en op Landgoed Mildenburg. Zoals de wandelaar in de duinen al heeft gezien, zijn daar ook de vrijwillige zaagploegen weer aan de slag gegaan. Zij herstellen droog duingrasland en snoeien de paden en wegbermen op.

Beheer tegen successie
Beheer is noodzakelijk in natuurgebieden. Zonder beheer groeien duingebieden dicht met bomen en stuiken. Dit natuurlijke principe wordt successie genoemd. De kale grond groeit in vaste stadia van pionier beplanting via gras en ruigte naar hoog bos. Successie werkt alleen bij het uitblijven van begrazing of invloed van natuurlijke dynamiek.

IJslandse pony’s en Galloway runderen begrazen de Duinen van Oostvoorne. De slikken van Voorne staan onder invloed van natuurlijke dynamiek. De zee stroomt hier regelmatig over de vegetatie, wat de groei van bos voorkomt. In gebieden zonder begrazing of invloed van natuurlijke dynamiek wordt gemaaid en gesnoeid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant