Afbeelding

Health Promoters: een ware inspiratiebron!

Actueel 376 keer gelezen

OOSTVOORNE - Mirjam Helbers (bedrijfsmaatschappelijk werker) en Gerard Kroon (directeur van Kroon Management Partners) uit Oostvoorne, kwamen jaren geleden in contact met het werk van de Health Promoters (HP) door hun warme vriendschap met hun dorpsgenoot en initiatiefnemer van dit project, Harold Robles.

Gerard ging in 2012 voor het eerst naar Zuid Afrika en hij werd diep geraakt door het werk van de Health Promoters in de townships. Zijn enthousiasme sloeg over naar zijn vrouw Mirjam en samen gingen zij in oktober 2014 er heen. Twee weken lang volgden zij het werk van de Health Promoters in de townships Khayelitsha, Kayamandi, Langa en Langrug. Ze werden door de Senior Health Promoters met open armen ontvangen en bezochten verschillende projecten waar “Preventie door Educatie” veel oplevert.

Mirjam zegt daarover: “Zelden heb ik mensen ontmoet met zoveel passie en liefde voor hun werk. Zij raken je hart en bezorgen je een gevoel van nederigheid en medemenselijkheid. De Health Promoters maken ECHT het verschil waardoor er steeds minder kinderen sterven aan ziektes die te voorkomen zijn. Gerard vult aan: In Nederland is samenwerking vaak een probleem. In Zuid Afrika gaan medewerkers de ene dag op bezoek bij een kleine township om te inventariseren wat de HP kunnen betekenen en de andere dag starten daar al de eerste workshops. Doen wat nodig is…Boeiend om te zien hoe graag de lokale bevolking kennis wil nemen van alle onderwerpen die de HP aanbieden. Of het nu gaat om diarree, zwangerschap, handen wassen, sexueel misbruik, puberteit etc. Er is een enorme drang om te groeien en daarmee steeds meer gebieden in Zuid Afrika (wellicht ook in meer landen) te voorzien van kennis op het gebied van gezondheidseducatie. De lokale senior health Promoters maken het verschil. De olievlek is er en zal steeds verder uitvloeien.

Voor Mirjam en Gerard was de reis bijzonder: De Health Promoters maken niet alleen het verschil in Zuid Afrika, maar zijn een doorlopende inspiratiebron voor ons geworden. Het Afrikaanse begrip Ubuntu ( i am because of you) wordt door de Health Promoters waardig vorm gegeven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant