Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Referendum

Actueel 121 keer gelezen

COLUMN - Binnenkort mogen we weer naar het stembureau. Niet voor een verkiezing maar voor een referendum. Het is een initiatief van Jan Roos. Roos is journalist bij weblog GeenStijl, u weet wel, opgericht door Dominique Weesie, ja die kent u ook, van PowNed, en nee dit is niet een soort piratenzender maar een publieke omroep dus u betaalt er allemaal aan mee, maar dit terzijde. De een vindt Roos de hoeder van de democratie, de ander vindt hem een stuk onbenul. Wat je ook vindt, Roos heeft het voor elkaar gekregen om driehonderdduizend handtekeningen te verzamelen van mensen die een referendum willen over het associatieverdrag tussen Europa en Oekraïne.

De kosten van dit referendum worden geschat op 30 miljoen euro. Maar zo'n verdrag met Oekraïne gaat ons veel meer kosten, vrezen de tegenstanders. Daartegenover staan mensen die denken dat we Oekraïne in handen van Poetin geven als we dat verdrag schrappen. En wat zal er dan gebeuren? Blijft het daarbij of heeft Poetin nog andere ambities? Zou het tot een oorlog in Europa kunnen komen? En wat dat gaat dat ons kosten aan geld én aan slachtoffers? Het zijn vragen waarop niemand het antwoord weet. En er zijn er nog meer. Wat houdt dat associatieverdrag eigenlijk precies in? Roos geeft toe dat veel mensen dat niet weten en 'met hun onderbuik' zullen gaan stemmen. Maar doen ze dat ook niet bij 'gewone' verkiezingen? Wie kent het partijprogramma van PvdA of VVD uit zijn hoofd? Ondertussen vrezen de voorstanders van het referendum tegenwerking van officiële zijde. Omdat gemeenten niet gerekend hebben op de kosten die met een referendum samenhangen, proberen ze bij de organisatie ervan zuinig aan te doen. En omdat men verwacht dat veel minder mensen komen stemmen dan bij verkiezingen hebben sommige gemeenten besloten het aantal stembureaus te beperken. Dat zal de opkomst geen goed doen denken de voorstanders dan weer.

De burgemeester van Brielle geeft met zijn blog een inkijkje in de tobberijen van de organisatie. Hoe moet het bijvoorbeeld met de traditionele verkiezingsborden in de openbare ruimte? Wie mag daar iets opplakken en wat dan? Gelukkig was men er in Brielle snel uit: het gebruikelijke aantal stembureaus en verkiezingsborden. Het enige waar op beknibbeld wordt is het aantal vrijwilligers per stembureau. Het telwerk zal immers minder tijd in beslag nemen dan anders. Wat moeten wij burgers van dit alles vinden? Er is een flink kamp dat de actie van Roos ziet als een geldverspillende publiciteitsstunt en daarom het referendum wil boycotten. Daartegenover staan mensen die bang zijn dat hij zo juist zijn zin krijgt, omdat dan alleen tegenstanders van het verdrag komen opdagen. Dus gáán en vóór het verdrag stemmen is hun devies. Gelukkig kunnen we er nog een maandje over nadenken. Onlangs hoorde ik een derde strategie. Het referendum is alleen geldig als er een opkomst is van minimaal dertig procent. Als voorstander van het verdrag kun je dus rustig afwachten of dat percentage gehaald wordt. Zo nee, lekker thuis blijven. Zo ja, op de valreep nog een sprintje trekken naar het stembureau.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant