Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Mantelzorg

Actueel 122 keer gelezen

COLUMN - U kent het wel. Of u ziet het in uw omgeving. Het drukke gezin, in het spitsuur van het leven. De kinderen die aan het puberen zijn of op het punt staan het huis te verlaten. De wekelijkse boodschappen, de veeleisende baan. Het huis dat onder water staat. Of misschien niet meer, even narekenen, de nieuwe WOZ beschikking is net binnen. De hond moet voor een inenting naar de dierenarts. De auto moet APK gekeurd, maar alsjeblieft niet volgende week, want dan is tante To jarig en daar moeten we écht naar toe. De voordeur moet nodig geverfd, straks doen bij het eerste voorjaarszonnetje. O ja, dan de zolder, dat is me daar een puinhoop, is er nu niemand in huis die daar eens eventjes z'n handjes kan laten wapperen?

En dan gaat moeder ineens een beetje raar doen. Het begon met het vergeten van haar eigen verjaardag. Kan gebeuren. Maar toen ging ze ook enorm afvallen. Aan de slanke lijn op haar oude dag? Nee, na enige spionage-activiteiten bleek dat ze niet meer kookte. Dus hup, 's avonds even langs met een pannetje. En als je er toch bent, gauw even dat administratieve klusje opknappen of de haarrollers indraaien. Die ze er zelf niet meer uithaalt. Nog snel even terug dus. 's Morgens voor werktijd checken of ze wel veilig is opgestaan. Even bellen met de huishoudelijke hulp voor wat instructies. Afspraak maken met de huisarts. En ze moet een nieuwe bril, ze kan de krant niet meer lezen. Misschien is daar in het weekend tijd voor? De laatste tijd heeft ze trouwens weer wat nieuws. Loopt ze de hele dag met haar hand achter haar oor. Hè? Wat zeg je kind? Ik kan je zo niet verstaan hoor! Zou het bezoek aan de opticien gecombineerd kunnen worden met een gehoortest? Kan iemand in de familie dat regelen? Als jij nou Piet eens belt, die kan toch ook wel eens wat doen? Of Teun? Nee, laat Teun nou maar met rust, die moet er helemaal voor van Tessel komen.

Even rustig plannen. Ik moet dinsdag overwerken en donderdag naar een ouderavond. Ja, dat gaat maar om een tienminuten-gesprek, dan wip ik daarna nog even langs om naar moeders verwarming te kijken. Welnee, die is heus niet kapot, ze heeft vast aan de thermostaat zitten draaien. Ja, ik zal haar warme vest voor haar opzoeken, dat kan toch niet kwijt zijn. Alweer een vlek erop? Hoor eens, dat is nu wel onze minste zorg, daar krijgt ze echt niks van. Als jij nou de hond uitlaat en Jantien helpt met haar wiskunde, dan ga ik nog even kijken hoe het met moeders been is. Dat zag gisteren helemaal blauw, misschien gestoten, maar het kán natuurlijk ook iets anders zijn. En het laatste wat ik wil is in het weekend met haar naar de HAP in Spijkenisse. Herkent u zich in dit beeld? Dan is er voor u nu de Mantelzorgpas Voorne. Gewoon aanvragen bij de gemeente. Als u even tijd heeft.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant