Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Mens en dier

Actueel 304 keer gelezen

COLUMN - De mens heeft een gecompliceerde verhouding met het dier. Je hebt mensen die dieren eten. Je hebt mensen die dieren vertroetelen. En je hebt mensen die dieren martelen. Bij mensen die dieren eten groeit de groep die dat zo diervriendelijk mogelijk wil doen. Dat wil zeggen dat de beesten een comfortabel leven mogen leiden voor ze naar de slachtbank gaan.

Dus genoeg ruimte, buitenlucht, beweging en goede voeding. Steeds meer mensen hebben geen trek meer in plofkippen, industrievarkens of dopingkoeien. Bij mensen die dieren vertroetelen is ook een ontwikkeling gaande. Voor honden is er tegenwoordig een uitgebreide kledingcollectie beschikbaar. Van jurkje tot bodywarmer, van feestelijke strik tot bruidsjapon. Niets is te dol, geld speelt geen rol. Sommige baasjes vertroetelen hun huisdier zelfs dood. Veel huisdieren hebben gewichtsproblemen en dat kan hun einde betekenen. Daartegenover staat een groep die ook het beste voor heeft met hun huisdieren, maar niet in staat is ze het nodige te geven omdat ze zodanig in financiële nood zijn geraakt dat ze zelf niet eens meer behoorlijk te eten hebben. En voor die groep is dan weer de dierenvoedselbank in het leven geroepen. Om er nog een schepje bovenop te gooien: er bestaat zelfs een dierendieetvoedselbank. Even googelen voor het geval uw trouwe viervoeter last heeft van allergieën die voor u onbetaalbaar zijn geworden. Het is bewezen dat dieren de mens veel plezier kunnen bezorgen. Wat is er heerlijker dan met je hond door het bos te wandelen, op je paard langs de vloedlijn te galopperen of lekker met je kat op schoot te zitten voor het open haardvuur? Er zijn echter mensen die meer exotische voorkeuren hebben. Zij delen graag hun woning met een zeeschildpad, boa of krokodil. En reptielen worden wel eens groter, ouder en duurder dan gedacht. Als ze al niet zelfstandig het hazenpad kiezen helpt de eigenaar wel een handje. Wethouders van grote steden griezelen ervan en hebben inmiddels de koppen bij elkaar gestoken om dit probleem aan te pakken. Dergelijke dieren horen niet in huiskamers en ook niet in circussen. Er is al een lijst met verboden circusdieren maar daarop ontbreken nog vogels, reptielen en amfibieën. Zie je die dan wel eens in een circus optreden, denkt u nu. Wie gaat dáár nou mee rondzeulen?

Helaas, dat gebeurt. Zolang wurgslangen en alligators niet op de verboden lijst staan worden ze 'liefdevol' aan het publiek getoond. Gewoon, omdat het mag. Ook de gemeente Brielle gaf onlangs een vergunning af voor zo'n circus. Ons Brieltje loopt niet voorop als het gaat om dierenwelzijn. Maar veel triester is het gesteld in Rockanje. Daar worden dieren niet gepest in een circus, maar gemarteld door kinderen, daartoe uitgenodigd door de evangelisatiecommissie van de Welkomkerk. De commissie houdt zich om ondoorgrondelijke redenen niet aan haar core business – het brengen van het evangelie – maar organiseert jaarlijks een hengelwedstrijd. Haken in de vissenkaakjes en peuteren maar jongens. Wat voor opvoedkundige werking gaat dáár nu van uit? Zorg voor de schepping? Er zijn plekken op de aardbol waar de beschaving tergend langzaam voortschrijdt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant