Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Borstklopperij

Actueel 277 keer gelezen

COLUMN - Soms surf ik een rondje websites van politieke partijen. Om een beetje bij te blijven. Je wilt als burger toch weten hoe 'jouw' partij het aanpakt. En van de rest is het ook fijn om te weten hoe de vlag ervoor hangt, want het is net als met energieleveranciers: soms is overstappen verstandig. Dat kost wel het nodige wikken en wegen. Wat is erger? Er zijn websites die je vergeefs zoekt of die nog het nieuws van vorig jaar prominent vermelden. En er zijn sites die netjes bijgehouden worden, maar die ietwat moeilijk door te komen zijn. Door warrige opmaak, rommelige berichtgeving of rammelende teksten.

Dan is er nog een categorie waar je een onbestemd gevoel van krijgt. Er is iets loos, maar wat? De afgelopen week kwam ik tot de ontdekking wat me precies stoort aan die laatste categorie. Het is de Amerikaanse aanpak. Zaten we niet allemaal met kromme tenen te kijken naar Clinton en Trump? Hoe ze elkaar zwart maakten en zichzelf op de borst klopten? Angstaanjagend om te zien dat dit blijkbaar de beste kandidaten waren die de partijen van zo'n immens groot land tot hun beschikking hebben. Wat gaan deze ruziemakers doen met hun land en de rest van de wereld als ze eenmaal gekozen zijn? Zijn ze dan ineens wél in staat om genuanceerd om te gaan met complexe problemen? Je kunt je er weinig bij voorstellen. Nu snap ik wel dat het spreekwoord dat zegt dat bescheidenheid de mens siert niet opgaat voor politici. Probeer je eens een politicus voor te stellen die zegt: ach, ik deed m'n best, maar eigenlijk heb ik nog geen deuk in een pakje boter weten te slaan.

Misschien hadden anderen het zonder mij ook wel kunnen rooien. Zoiets hoor je nooit. Kandidaten met zo'n karakter zijn bij de eerste selectie al door de mand gevallen. Ze kregen het advies om fijn iets creatiefs voor zichzelf te gaan doen, maar zich verre te houden van het politieke bedrijf. Want daar moet je een beetje 'Amerikaans' te werk kunnen gaan. Zoals bijvoorbeeld op de site van de Partij Westvoorne. Daar worden onder hoezee-geroep de 'wapenfeiten' van de partij opgesomd. Het zijn van die kwesties waar 'de anderen' – in vorige colleges – eindeloos over hebben zitten dimdammen, onnodig geld aan verspijkerd hebben, burgers aan de praat en ondernemers aan het lijntje hebben gehouden. Jarenlang zaten die lieden met hun duimen te draaien, visies waren er nog niet, er werd gejeremieerd. En nu doen ze het trouwens nóg niet goed, ze zetten zichzelf lelijk te kijk, maar dat geeft niet want 'de goede werken' van de huidige coalitie gaan gewoon door. 'Hoppa, daar gaan we'. Jongens, wat een akelig, Amerikaans geroeptoeter. Hou ermee op, schei er mee uit! Het jaagt de lezers van de website en de kiezers uit het stemhok. Een béétje gevoel voor diplomatie graag. Voor je het weet zit je met zo'n duimendraaiende, visieloze dimdammer in de oppositie te jeremiëren.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant