Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Uit de krant

Actueel 458 keer gelezen

Wat zit je haar gek, constateerde mijn echtgenote. Ja, het stond inderdaad overeind. Meestal schiet ergernis over het lokale nieuws naar beneden in mijn lichaam (kromme tenen), maar soms stijgt het naar mijn hoofd en lijk ik wel een stekelvarken. Dat moet je er allemaal voor over hebben als je op de hoogte wil blijven van de wereld om je heen. Het begon met de zwarte pieten in Brielle. De organisatie meldde dat de pieten weer 'gewoon' zwart zouden zijn. En wat je dan ziet op Facebook… Veel geschetter met hoofdletters. Wég met gele of rode piet. Géén geuzenpiet. Alleen de échte zwárte piet. Puberaal gedoe, maar dan van volwassenen. Eng. Maar ja, traditie hè? Daar zijn de Briellenaren blijkbaar goed van op de hoogte. Waar is dan eigenlijk de zak gebleven waarin klierige koters naar Spanje werden meegenomen? Waar is de roede, waarmee pittige aframmelingen werden uitgedeeld aan ongehoorzame kindertjes? Sorry Briellenaren, jullie feestje is een flauw aftreksel van het origineel. De pit is eruit, en die zat zeker niet in de kleur van de knecht.

Even door naar Westvoorne. Daar zitten ze nog in hun maag met een bouwsel waarvoor enkele hobbyisten tonnen subsidie kregen en dat – niet geheel onverwacht – onexploitabel bleek. Een stommiteit, vooral van de gemeente uiteraard. Maar nu lees ik dat de stichtingsvoorzitter nog steeds van mening is dat een belangrijke doelstelling is gehaald: 'Koepel Zeeburg staat er weer. En dat neemt niemand de gemeenschap meer af.' Ja, en dat is nou precies het beschamende en pijnlijke eraan: het ding staat er, heeft veel gemeenschapsgeld gekost en zal nog veel meer gaan kosten. Want of je het nu gaat onderhouden of slopen, niemand doet het voor niks. Of hebben zich al vrijwilligers gemeld?

En wat dacht u dat mijn haren deden bij de ontvangst van het plan Steenbreek door de raadsleden? Inwonersbelangen Westvoorne stelt voor om mee te doen aan die landelijke actie. Het gaat erom bewoners te stimuleren de tegels van hun erf te verwijderen en daarvoor in de plaats groen aan te brengen. Goed voor het milieu, de regenwaterafvoer en de aanblik van de gemeente. Máár. Oppositiepartijen. Die zijn natuurlijk bijna allemaal tegen plannen van de coalitie. Dat is namelijk ook een traditie, die vol enthousiasme in ere wordt gehouden. Argument? 'We hebben al een groene gemeente.' Inderdaad, we hebben het duingebied en aardige groenvoorzieningen in de woonkernen. Maar oppositieleden, jullie hebben toch geen poep in je ogen? Je loopt toch wel eens over straat en dan niet alleen door dure villawijken? Dan zie je toch wat er gebeurt in de voortuintjes, dat onze dorpskernen aan het verstenen zijn en hoe lelijk dat is? Meedoen aan de actie kost geen drol. Minder dan het bedrag dat geschonken wordt aan een club milieuvervuilende carbidschieters. Het is maar waar je prioriteiten liggen en hoeveel mensen je een plezier wil doen. Het zou zo'n mooie activiteit zijn in het kader van burgerparticipatie. Geknipt voor het concept 'Samen Doen'. Even volhouden en je hebt weer een traditie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant