Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Straatbeeld

Actueel 144 keer gelezen

Het straatbeeld is een belangrijke factor in ons woongenot. Waar worden we vrolijk van als we door onze gemeente lopen, fietsen of rijden? In de eerste plaats moet er natuurlijk groen te zien zijn. Mooie bomen, plantsoentjes, groenstroken. Kost veel geld aan onderhoud maar dat is het dubbel en dwars waard. Wat springt daarna het meest in het oog? Juist, de voortuinen. Ook die zouden liefst zo groen mogelijk moeten zijn. Hoe krijg je dat voor elkaar? Door de bewoners te helpen met makkelijk uitvoerbare ideeën. Het plan van de gemeente Westvoorne om daarbij hulp in te roepen van de landelijke operatie Steenbreek verdient alle lof. Wat we willen zien in die voortuintjes is in grote lijnen wel duidelijk: vrolijke bloemen of op zo'n minst groene struiken.

Wat willen we daar beslist niét zien? Geparkeerde auto's. Stop de 'verblikkering' van de tuinen! Auto's horen in of voor de garage te staan of in een parkeervak. Wat we ook niet willen: hondenpoep. Stop met waarschuwingen uitdelen en pak die viezeriken nu eens echt aan! Wat net zo vies is, maar maatschappelijk nog moeilijker ligt: kattenpoep. Wie heeft een goed idee voor een campagne tegen kattenstront? Hoog nodig, vooral als straks de voortuinen daadwerkelijk groener gaan worden. Want het zou best eens kunnen dat die dichtgetegelde voortuinen alles te maken hebben met het vermijden van poepende katten voor je deur.

Hoe breng je mensen aan het verstand dat ze verantwoordelijk zijn voor de vervuiling die hun huisdieren veroorzaken? 'Ze moeten toch naar buiten?' hoor je vaak als argument. Nee, dat hoeft dus helemaal niet. Kun je ze niet leren om op de eigen bak of in de eigen tuin hun behoefte te doen? Neem dan geen kat. Je kunt de ellende toch niet afwentelen op je buren? Die poep is net zo vies – of eigenlijk nog viezer – dan mensenpoep en je gaat toch ook niet 's nachts in de tuin van je buurman zitten poepen? Nou dan.

Fleurige, groene, poeploze tuinen, dat zou fantastisch zijn. Blijft er nog een probleem: de kliko's. Ben je grootgrondbezitter, dan vind je er altijd wel een geschikt hoekje voor. Bij het gemiddelde rijtjeshuis is het echter tobben met die bakken. Ze zijn lelijk, nemen veel plaats in en produceren 's zomers stank. Het is dan ook een bar slecht idee van de gemeente Brielle om bewoners op te schepen met drié afvalbakken. Milieubewustzijn is een groot goed, afvalscheiding hoognodig, maar organiseer het zo dat mensen gemotiveerd blijven. Je kunt in alle redelijkheid niet verwachten dat men papier, plastic en groen in aparte bakken bij de voordeur deponeert en dan ook nog eens zelf op pad gaat om het restafval ergens te deponeren. Waar halen we de ruimte vandaan? Waar moeten dan die bloemen en struikjes groeien? Wie heeft tijd om zo'n ingewikkelde afvalverwerkingsagenda bij te houden? Waar houdt dit op? In de gemeente Houten dreigt al een opstand tegen de invoering van een vierde kliko. Bedenk wel, er zit een grens aan onze afvalscheidingsbereidheid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant