Afbeelding

Gemeente Westvoorne vraagt aandacht voor Operatie Steenbreek

Actueel 260 keer gelezen

Westvoorne - Operatie Steenbreek is een landelijke campagne met als doel: mensen enthousiast maken om hun tuin groener te maken. Mensen bestraten steeds vaker een groot deel van hun tuin. Daardoor is er minder groen in de tuin aanwezig, waardoor er minder vogels, insecten en andere dieren komen.

Al een paar jaar is de trend om onderhoudsvriendelijke tuinen aan te leggen. Dat betekent in de praktijk veel verharding en minder groen. Operatie Steenbreek wil mensen bewust maken wat dit tot gevolg heeft. Zo zorgen versteende tuinen voor afbreuk aan biodiversiteit. Groene tuinen zijn als supermarkten voor vogels, insecten en andere kleine dieren. Daarnaast dragen groene tuinen bij aan ecologische verbindingszones. Het zijn 'stapstenen' waarlangs dieren zich kunnen verplaatsen. Dit is van belang voor contact tussen de verschillende populaties en hun voortbestaan. Een ander nadeel van een versteende tuin is dat het regenwater niet makkelijk weg kan. Als het water niet direct de grond in kan, loopt het rechtstreeks naar de riolering. Bij ernstige regenval kan zo eerder een probleem ontstaan bij de afvoer van regenwater.

Gemeente Westvoorne vindt een groene leefomgeving belangrijk en onderschrijft het doel van Operatie Steenbreek. Omdat ruim 40% van het grondoppervlak binnen de woonkernen bij bewoners in eigendom of in beheer is, zal de gemeente volgend jaar eerst in kaart brengen wat de effecten van de campagne binnen Westvoorne kunnen zijn. Aansluitend zal worden bekeken op welke manier burgers enthousiast gemaakt kunnen worden om hun tuin groener te maken. Gedacht kan dan worden aan informatieverstrekking over onderhoudsvriendelijke beplanting, geveltuinen, biodiversiteit in de tuin en opvangen van regenwater. 

Meer informatie over Operatie Steenbreek vindt u op: www.operatiesteenbreek.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant