Afbeelding

Nieuwjaarsduik Rockanje 2017!

Actueel 665 keer gelezen

Rockanje - De gekte schijnt ooit te zijn begonnen in het Canadese Vancouver, als het tien leden van de Polar Bear Swimclub, net na de 1e Wereldoorlog (1920), wel een goed idee lijkt om op nieuwjaarsdag de Stille Oceaan te duiken.                                                                                                                                                                  

In Nederland is er voor het eerst sprake van een 'duik' in Zandvoort in 1960, maar begint het pas nadat het concept in 1965 in Scheveningen is opgepakt, langzaam uit te groeien tot een écht serieus te nemen evenement. Rond de eeuwwisseling kan de jaarlijkse plons al rekenen op ongeveer 10.000 deelnemer per uitgave, maar vanaf 2005 komt dit aantal in een spreekwoordelijke stroomversnelling terecht. In het mooie Rockanje wordt de duik inmiddels georganiseerd vanaf 2008 en ook hier stijgt het aantal deelnemers jaarlijks. De Rockanje-variant is niet voor niets populair in de wijde omgeving. Niet alleen is het een schitterende locatie, ook alles eromheen – zoals parkeren, omkleden en inschrijven – is altijd prima verzorgd.

Eerder dit jaar 'doken' in Scheveningen – de drukst bezochte Nieuwjaarsduik – maar liefst  51.000 mensen de zee in.  Het aantal locaties waar men in Nederland kan deelnemen aan een Nieuwjaarsduik benadert inmiddels de 150. Dat zijn overigens niet alleen plaatsen gelegen aan de Noordzeekust, maar ook in binnenmeren en plassen is het geen onbekend fenomeen meer. Iedereen mag en kan meedoen; leeftijd, ras, nationaliteit,  kleur of opleiding spelen op geen enkele manier een rol.                                                                                                                                                                              

Een goede bloedsomloop, ruim- of strak passende zwemkleding en de basis-zwemvaardigheden zijn feitelijk het enige dat men van huis hoeft mee te nemen voor deelname aan dit op voorhand - gelukkig alleen figuurlijk - in het water gevallen evenement. Voor de oranje muts als 'dresscode' en achteraf de rookworst met erwtensoep zorgen de landelijke sponsor en de lokale strandhoreca. Schrijft men niet van te voren in via www.nieuwjaarduik-rockanje.nl dan dient men ter plaatse nog 3 euro te betalen, alvorens de run richting het koude zeewater aan te vangen. In 2016 renden ruim 700 dapperen vanaf het badstrand 2e-Slag richting de vloedlijn. In tegenstelling tot voorgaande jaren overigens niet écht rillend van de kou, want op 1 januari was het met weinig wind en een temperatuur van bijna 8 graden bijna aangenaam te noemen op de stranden.                                                      

Deze keer hoopt de organisatie op weersomstandigheden die het evenement eer aan doen en op een deelname die het record van 2016 zelfs overtreft. Inschrijven is mogelijk via voorinschrijving en op 1 januari vanaf 10:00 uur bij Strandclub View aan de 2e-Slag 8 in Rockanje. De organisatie van de Nieuwjaarsduik in Rockanje is overigens ook verantwoordelijk voor het motorgeweld bij de Rockanje-Classic, aanstaande 20 en 21 mei. Waar voor deelnemers op 1 januari zo min mogelijk kleding gebruikelijk is, adviseert men deelnemers op 20 en 21 mei juist zo veel mogelijk het lichaam te bedekken.                   

Wie kampt met een zoutallergie, of gewoon liever het zoete water induikt, kan altijd nog uitwijken naar de naburige Nieuwjaarsduik in Hellevoetsluis en daar het Haringvliet 'genieten'. Je mist dan natuurlijk wel de gezelligste plons van Nederland; Rockanje ! Uiteraard zullen ook in 2017 de plaatselijke Reddingsbrigade en andere hulpdiensten zorg dragen voor een veilig en gezond verloop.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant