Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Boetekleed

Actueel 246 keer gelezen

Zéér benieuwd ben ik naar de volgende raadsvergadering in Westvoorne. Wat gaan de oppositiepartijen doen na hun frontale aanval op burgemeester De Jong met een motie van afkeuring? Sinds de laatste raadsvergadering slaap ik nog steeds onrustig. In mijn dromen zie ik gemeenteraadsleden op hun blote knieën over de trap naar de raadszaal kruipen om daar met het schaamrood op de kaken de burgemeester – de laatste weken beter bekend als portefeuillehouder carbidschieten – om vergiffenis te smeken. Dromerij natuurlijk, want sorry blijft een moeilijk woord, en ik kan me niet heugen dat in de Westvoornse politiek ooit excuses werden aangeboden.

Maar een mens is nooit te oud om zich te verbazen. Dezer dagen bereikte ons plotseling het bericht dat die excuses waarvan ik droomde inmiddels zijn aangeboden. Publiekelijk! Aanvankelijk zat ik even met stomheid geslagen aan de keukentafel. Wie had dit ooit gedacht? Maar toen maakte ik spontaan een rondedansje om diezelfde tafel. De mensheid is wel degelijk in staat tot enig goeds! In ieder geval enkele vertegenwoordigers ervan. Had ik me daar mijn feestdagen laten verpesten door misnoegen over het weinig kritische vermogen van oppositieleden die (bijna) met z'n allen een motie ondertekenden die van geen kant deugde. Waar zat hun verstand? Wat waren hun motieven? En nu bleek dat ze wel degelijk in staat waren tot voortschrijdend inzicht en dat ze ook openlijk durfden te zeggen dat ze zich vergist hadden. Hoera! Chapeau! Uiteraard drongen zich meteen andere vragen op. Is het de volledige oppositie die het boetekleed aantrekt? De indienster van de motie, lid van de VVD, lijkt niet mee te doen. Dat gaat een interessante splijting worden in de partij. Het gaat immers om heel wat meer dan een simpel meningsverschilletje. Een motie van afkeuring is een zwaar middel en dien je niet lichtvaardig in. Als de rest van je partij zich hiervan distantieert, wat doe je dan? Kunnen de brokken nog gelijmd worden of ga je door onder een andere naam? Nooit leuk, maar nu extra moeilijk omdat de hele oppositie eerder zeer verbolgen bleek toen leden van Gemeentebelangen onlangs dezelfde manoeuvre maakten. Dus dat trucje lijkt weinig aantrekkelijk.

Trouwens, alles bij elkaar genomen is politiek bedrijven heus moeilijker dan wij leken denken. Het omgaan met moties alleen al kost zelfs doorgewinterde politici de nodige hoofdbrekens. Want wát kun je nu eigenlijk met een motie doen? Indienen, in stemming brengen, doorzetten, terugtrekken, ophouden, aanhouden, opschorten, terugtrekken, verwerpen, aanpassen, herzien, uitdeuken, opblazen, doorspoelen, wat moet je ermee? In een recente commissievergadering werd, naar aanleiding van alle heisa, deze terminologische problematiek nog maar even aangekaart. Want als je met z'n allen niet dezelfde taal spreekt, komt er narigheid van, dat is maar weer gebleken. Hoe dan ook, de volgende raadsvergadering belooft alles behalve saai te worden. Kijkt u mee op 24 januari? Te zien via raad in beeld, website gemeente Westvoorne. Overigens ben ik van mening dat er niet met carbid geschoten moet worden. Nergens.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant