Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk nam het eerste exemplaar in ontvangst (archieffoto: pr)
Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk nam het eerste exemplaar in ontvangst (archieffoto: pr) Foto: Janet van klink

Bijzondere lezing schrijvers biografie Anton Bussemaker

Actueel 324 keer gelezen

Rockanje - Schrijvers Janet van Klink en Henk Bussemaker vertellen donderdag 31 augustus in Stuifakkers in Rockanje over Anton Bussemaker (1900-1941). Commandant van de legendarische onderzeeboot Hr.Ms. O 16.

Ze nemen iedereen aan de hand van unieke foto's en filmbeelden mee naar het vooroorlogse Nederland en het voormalig Nederlands-Indië.

Marineofficier Bussemaker behaalde met de O 16 het eerste belangrijke succes van de geallieerden na de Japanse aanval op Pearl Harbor. Hij kreeg postuum de Militaire Willems-Orde. Want de O 16 verging op 15 december 1941. Van de bemanning overleefde één man.

Van Janet (32) en Antons zoon Henk (88), vader van minister Jet Bussemaker, verscheen eind 2016 de biografie 'De Tegenaanval'. Janet vertelt in Stuifakkers over Antons leven van 1900 tot 1941. Henk vult dat aan met herinneringen aan zijn vader, jappenkampen, Bersiap en jarenlange zoektocht naar het wrak van de O 16. Edwin van Os, manager van zeemanshuis The Bridge in Oostvoorne, presenteert de avond. Hij werkte van 1985 tot 1995 bij de Onderzeedienst.

De lezing begint om 19.30 uur in zaal Het Getij in Stuifakkers, Briggemandreef 2 in Rockanje. Zaal open 19.00 uur. Toegang is vrij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant