Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Brand

Actueel 294 keer gelezen

Nu weer bij Esso. Brand. De petrochemische industrie naast onze voordeur brengt de nodige risico's met zich mee. De vraag is hoe daarmee wordt omgegaan. Omdat ik er meer van wilde weten beluisterde ik de spoedvergadering van de Rotterdamse gemeenteraad. In de eerste plaats hulde aan de hulpverleningsdiensten. En wat een geluk dat er geen slachtoffers vielen en dat het incident snel onder controle was. Maar verder. Uiteraard de gebruikelijke ingrediënten van een calamiteit. De communicatie was een ramp. Omwonenden werden via NL-alert opgeroepen deuren en ramen te sluiten en binnen te blijven. Waar de brand was bleef een raadsel. De meesten vernamen trouwens helemaal niets of veel te laat. De website rijnmondveilig.nl ging plat door te hoge piekbelasting. DCMR gaf andere aanbevelingen aan omwonenden dan dienstdoende politieagenten ter plekke. Iedereen was het er over eens dat dat niet deugde. Dit moet in orde komen, maar hoe? Aboutaleb benadrukte dat verwarring en afwijking van het protocol inherent is aan crises.

Dat riep de nodige vragen op bij de raadsleden, die ook de ongerustheid van omwonenden verwoordden. Wat als het eens écht mis gaat? Rotterdammers willen weten wat dan de evacuatieplannen zijn en wanneer die A4 naar het zuiden eindelijk af komt, zodat ze een vluchtweg hebben. Interessant. Dat is nu eens de andere kant van de kwestie. Meestal hoor ik om me heen inwoners van Voorne morren dat ze het eiland niet af kunnen als de nood aan de man komt. Maar – afhankelijk van hoe de wind staat – we moeten juist voorbereid zijn op de opvang van vluchtelingen in plaats van er zelf vandoor te gaan. Zou daar door bestuurders op Voorne-Putten wel eens over nagedacht zijn?

Verder was er ongerustheid over 'de oude meuk' waar bedrijven in de Botlek nog mee werken. Veel fabrieken dateren nog uit de jaren zestig en zeventig en we weten allemaal wat er bij ons thuis met oude apparatuur gebeurt. Deze constatering werd heftig tegengesproken door Aboutaleb, de wethouder van milieuzaken en – bij navraag door journalisten – door woordvoerders van Esso en Shell. Er worden kapitalen uitgegeven om de boel up-to-date en veilig te houden. Want wie zou er nu ongelukken willen veroorzaken? Iedereen stelt toch immers veiligheid voorop? Ja, dat klinkt logisch, maar bij de affaire Odfjell bleek dat dit een naieve redenering is en dat de werkelijkheid heel wat weerbarstiger is.

Tenslotte nog eens de alarmering. NL-alert bereikt niet iedereen. Zeker niet 's nachts. Denk ook aan ouderen, digibeten en laag-geletterden. Alleen alarmeren langs digitale weg werkt niet. Saillant detail: de alarmsirenes worden in 2019 ontmanteld. Aboutaleb doet er alles aan om dit tegen te gaan. Hebben de burgemeesters van Voorne-Putten zich al uitgesproken over de gevaren van deze ontmanteling? Zo niet, dan moeten we hopen dat op iedere straathoek een geluidswagen verschijnt als de grote klap valt. Anders blijven we rustig slapen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant