Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

De Kale Berg

Actueel 313 keer gelezen

In het zuiden van Frankrijk ligt een berg met een speciaal karakter. Hij domineert het prachtige landschap van de Provence. Uit de verte zie je vooral zijn grijze, rotsige top. En het is net als met torens: iets in je zegt: ik wil erop. Tenminste, zolang je op een terrasje in een van de omliggende dorpjes mijmerend zit te genieten van het landschap. In werkelijkheid gaat niemand er voor zijn lol op. Of beter gezegd, je begint met plezier, maar het lachen vergaat je al snel.

Toch zijn er velen die de klim ondernemen. Dat komt omdat het de-goede-doelen-berg is. Wil je iets doen voor kankerpatienten, ernstig zieke tieners, kinderen in oorlogsgebieden, ALS-patiënten, of mensen die met wat voor kwaal dan ook eens naar Lourdes willen, dan is dit de berg waar je wezen moet. Want geld inzamelen lukt je niet zomaar via de smartphone vanuit de leunstoel, dat weet iedereen. De gulle gevers willen voor hun bijdrage graag iets terugzien: bloed, zweet en tranen. En als er één berg is waar deze lichaamssappen in liters geplengd worden, dan is het wel de Kale Berg, alias de Winderige Berg, oftewel de Mont Ventoux.

Ook burgemeester Peter de Jong van Westvoorne gaat dit jaar weer per fiets naar boven. Hij doet dit al voor de vijfde keer en haalt zo geld op voor de bestrijding van de spierziekte ALS. Zie tourduals.nl. Als coach voor iedereen die iets goeds in de zin heeft wil ik hem en zijn team een gratis gouden pr-tip geven: neem de burgemeester van Brielle mee. Twee kerels, in de kracht van hun leven, met een goede positie en een geweldig netwerk, dat zal de burgerij van westelijk Voorne diep in de buidels doen tasten. We zitten nog wel met enkele vragen. Is Gregor Rensen een fietser? Is hij in conditie? Hoe het ook zij, dat kan aangepakt worden. Trainen, trainen, trainen. En als ik het zeggen mag: een dieetje kan ook geen kwaad. Het ideale vetpercentage van een succesvolle renner ligt aanzienlijk lager dan van de gemiddelde burgemeester. Dus bedank voortaan bij al die gouden bruidsparen en honderdplussers voor de feesttaart. Kom wat vaker uit de bureaustoel en maak een sprintje over ons mooie strand. En vooruit, klim die toren van Brielle eens op tijdens een collegiaal overleg, goed voor de beenspieren.

Dan de route ter plekke. Het mooiste traject loopt vanaf het dorpspleintje in Bedouin. Nog even met je kop onder het fonteintje en trappen maar. Heerlijk, eerst langs sappige weilandjes en romantische dorpjes. Dan het bos in. Dat bos heeft een bijnaam: De Hel. Waarom, dat merk je vanzelf. Heeft iets met het stijgingspercentage te maken. Gewoon volhouden en dan doemt vanzelf het kale maanlandschap op. Fijn dat je dat eindeloze bos uit bent, maar hier is het dat je begrijpt hoe de berg aan zijn naam kwam. Wind. Dan het monumentje voor Tommy Simpson, die hier het leven liet. Beter niet bij stilstaan, doorgaan.

Uiteindelijk de top. Hulde! Respect van alle bankhangende burgers. En volop donaties natuurlijk!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant