Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Levensbelang

Actueel 380 keer gelezen

Lokale partijen zijn ontstaan uit onvrede met de gevestigde orde. Een stem tegen partijen die het contact met de burgers verloren hadden. De lokalen hebben de boel hier en daar flink opgeschud. Niet in Brielle. Daar zitten nog steeds alleen landelijke partijen in de raad. Maar in Westvoorne was en is de onvrede kennelijk groot, want daar strijden de komende gemeenteraadsverkiezingen maar liefst drie lokale partijen om de gunst van de kiezer.

En hoewel ze enerzijds steeds populairder lijken te worden, zijn er anderzijds felle tegenstanders tegen lokale partijen. Niet zozeer om hun politieke standpunten maar om praktische redenen. Lokale partijen hebben geen lijnen met partijgenoten in de landelijke politiek. Die heb je niet nodig zolang het gaat om het type verharding van het plaatselijke wandelpad door de duinen, maar die zouden wel eens bijzonder handig kunnen zijn als het gaat om belangrijke zaken.

Deze week las ik een blog waarin de schrijfster daar op wijst in verband met de misstanden in onze regio als het gaat om veiligheid en gezondheid. De ambulances halen de norm voor aanrijdtijden niet, een huisartsenpost is hier ver te zoeken en voor een volwaardig ziekenhuis moet je een aardige reis ondernemen. Er is in de dorpspolitiek al veel over gemord, maar dat heeft geen zoden aan de dijk gezet.

Onlangs werd er weer een motie ingediend waarin burgemeester en wethouder aangespoord worden de zaak aan te pakken. Maar iedereen weet – of zou kunnen weten – dat zij er weinig mee kunnen doen. Het zijn landelijke politici die besluiten genomen hebben die tot deze misstanden geleid hebben. 'Raadsleden hebben de plicht bij de hoogste instanties in dit land te waarschuwen als het lokaal misgaat', stelt de blogster. Zo is het. En het gáát nu mis. Is er al aan de bel getrokken in Den Haag? Hebben de partijen die deze motie opstelden (PvdA, VVD) hun lijnen met Den Haag al optimaal benut? Wat zijn hun plannen met de nieuwe bewindslieden in het kabinet? Hoe wordt er contact gelegd met ministers, staatssecretarissen, Tweede Kamerleden? Hoe stevig wordt er gelobbyd en gemasseerd bij partijgenoten? Het gaat nu om kwesties van levensbelang, zoek contact met bewindslieden die er toe doen!

Uiteraard mag de kiezer verwachten dat ook de lokalen de nodige inspanningen richting Den Haag verrichten. Maar de landelijk gevestigde partijen zouden een streepje voor hebben als ze hun netwerk in orde hebben. Ik lees er niets over op hun websites. En de lokale partijen, hebben die al een treinkaartje naar Den Haag aangeschaft? Ook daar lees ik niets over. Met deze kwestie zijn mensenlevens gemoeid, en voor B&W is dit een onmogelijke opdracht. Wordt het niet tijd om gezamenlijk – en regionaal – een stevig plan te bedenken en daarmee naar Den Haag te gaan? Dat ligt toch niet op de Noordpool, zoals de blogster zich al afvraagt? En al lág het op de Noordpool. Regel een arreslee en hup erop af. Vaart maken, haast is geboden, de tijd dringt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant