Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Slim

Actueel 266 keer gelezen

We ontvingen een berichtje van Stedin dat we een slimme meter zouden krijgen. 'Binnenkort komen we bij u langs'. Wilden we dat eigenlijk wel, vroegen we ons af. Wat is een slimme meter precies? En hoe zit het met de voor- en nadelen? Dus daar ga je weer. Het internet op.

Tien procent van de Nederlanders weigert de slimme meter. Want de slimme meter zou – in tegenstelling tot wat de naam suggereert – niet slim zijn. 'Het is niets meer dan een digitale energiemeter die bijhoudt hoeveel stroom en gas je verbruikt en die de meterstanden automatisch naar je energieleverancier stuurt.

Door. 'De slimme meter is niet zo veilig. Hij verstuurt je verbruiksgegevens via een internetverbinding naar de energieleverancier. Maar zoals het met alle persoonlijke gegevens gaat die je verstuurt, geef je daarmee ook een stukje macht uit handen.' Macht uit handen geven, daar houden we hier in huis niet van. Anderzijds: hoe hou je dat tegen vandaag de dag?

Door. 'De slimme meter bespaart niet. Het is niets anders dan een meetinstrument. Als je minder energie wil verbruiken, zal je vooral je levensstijl moeten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan je huis isoleren of de verwarming een graadje lager zetten.' Ja hallo, wat een prietpraat, dat kunnen we dus ook zonder die meter bedenken.

Dan nu maar eens de voordelen. 'Je wordt voortaan altijd afgerekend op je daadwerkelijke verbruiksgegevens, er kunnen geen fouten meer ontstaan in het doorgeven van je meterstanden.' Ontstonden die tot nu toe dan wel? Nee, nooit last van gehad, kwestie van even de leesbril opzetten.

Zouden we dan gaan horen tot de tien procent weigeraars? Nee toch zeker? Die meerderheid van negentig procent zal toch niet dom zijn? En hadden we niet ergens gelezen dat het ding ooit verplicht wordt? Dat oorspronkelijke weigeraars dan zelf de kosten moeten betalen? We hadden geen zin meer om het uit te zoeken. Kostte teveel tijd. De hond moest nog uitgelaten, de schuur geverfd, boodschappen gedaan, het plastic buitengezet en wanneer is ook alweer de takkenbosroute?

Vooruit , kom maar door dan met dat slimme apparaat. Volgt een link naar een supersonische website. Als dat niet klantvriendelijk is: we kunnen zelf een tijdblok aangeven waarin de monteur langs mag komen. Nog even gedoe. Wanneer is hier iemand thuis? De een moet naar cursus geitenwollensokken punniken. De ander naar Esperantoles. Woensdagmiddag dan maar? Als de een iets eerder terugkomt van de sportschool en de ander iets later weggaat naar de kaartclub? Moet lukken!

U voelt hem aankomen. We zaten er beurteling helemaal klaar voor. Maar wie er ook aan de deur belde (een collectant, iemand met een levensovertuiging, een pakjesbezorger voor de buren), géén slimme meter monteur. Kwam er een mailtje of telefoontje met reden van vertraging plus excuses? Nee, zó slim is Stedin nu ook weer niet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant