Afbeelding
Foto: Mirjam de Neeff

Westvoorne hekelt houding 'grote broer' Hellevoetsluis

Actueel 330 keer gelezen

Westvoorne – De Westvoornse gemeenteraad spreekt harde woorden uit richting buurgemeente Hellevoetsluis na het mislukken van de ambtelijke fusie. Er wordt zelfs al gedacht aan een samengaan met alleen Brielle.

Coalitiepartijen VVD en D66 en oppositiepartij Partij Westvoorne denken aan het samengaan van de gemeente Brielle en Westvoorne. Ze hebben geen vertrouwen meer in Hellevoetsluis. In hun ogen de grote veroorzaker van het mislukken van de ambtelijke fusie.

Buurgemeente Hellevoetsluis haalde een week eerder de stekker uit het samengaan van de ambtenarenkorpsen. 'Er is één grote die de twee kleintjes op wil eten,' stelt PW-fractievoorzitter Emma van Blom. Zij heeft het sterke vermoeden dat Hellevoetsluis al die tijd al streefde naar één gemeente op Voorne. 'Hellevoetsluis hoopte of rekende op het ingrijpen door de provincie.' Ze wil dat er een onderzoek en brede maatschappelijke discussie over de bestuurlijke toekomst op het eiland komt. Haar voorkeur heeft het samengaan van Brielle en Westvoorne.

De Westvoorne gemeenteraad vergaderde woensdag 7 november extra over de mislukte ambtelijke fusie op Voorne. De mogelijkheid van een samenvoeging van de twee kleintjes wordt gedeeld door de VVD en D66. De VVD is altijd voorstander geweest van één gemeente Voorne en zag de ambtelijke fusie als tussenstap. 'Kunnen we vertrouwen hebben in een mister Voorne die bij elke gelegenheid maar aangeeft dat Brielle en Westvoorne niet bang moeten zijn van hun grote broer?,' vraagt VVD'er Marco Mentink zich nu af. De verhalen zijn volgens hem 'te talrijk, te gedetailleerd' om ze allemaal naar het sprookjesbos te verwijzen. Ook D66 ziet een grote fusie met Hellevoetsluis niet langer zitten. 'Vorming van een Groot Hellevoet is een doemscenario,' vindt raadslid Hans Hueting. Behoud van de identiteit van de kernen staan bij hem voorop.

De overige partijen lieten zich in minder harde woorden uit. 'Een nieuwe samenwerkingsafspraak tussen de drie gemeenten is noodzakelijk,' benadrukt raadslid Janneke Krajenbrink (GBW). Het proces moet wat haar betreft geleid worden door een externe. Afgevaardigden van de drie raden moeten daarbij een leidende rol te krijgen. 'Geen rol voor de colleges en de gemeentesecretarissen.'

De raadsleden kondigden aan in de begrotingsraad van maandag 12 november met een voorstel te komen hoe het nu verder met Westvoorne en Voorne moet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant