OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

De pyramide van Brielle

Actueel 272 keer gelezen

Op 1 november 1968 werd aan de Coppelstockstraat een zeer opvallend kerkgebouw door de gereformeerden in gebruik genomen. Omdat we het pand kennen staan we er misschien niet vaak bij stil hoe bijzonder het is. Aardig is vooraf te vermelden dat het ontworpen is door de architect Middelhoek die in Brielle was geboren en wiens familie er nog woonde.

Abraham Middelhoek (1928-2001) was gerenommeerd architect en vennoot in Boks, Eijkelenboom & Middelhoek architecten, verantwoordelijk voor het Holyziekenhuis in Vlaardingen. Voor hem kwam een jongensdroom uit om in zijn geboortestad iets dergelijks te kunnen bouwen. Bijzonder is dat het gebouw volledig is opgetrokken uit hout. Liever dan een zwaar kerkgebouw wilde de architect juist een lichtvoetig bouwwerk dat meer weg had van een tent. Een tent past goed bij het beeld dat de mens op reis is en ook het aardse leven slechts een tijdelijk verblijf is. Het ontwerp gaf "een element van beschutting, maar ook van openheid, opzij en naar boven. Heel eenvoudig: het dak rust op gordingen en spanten, de spanten op betonnen steunberen".

Maar zo eenvoudig als het ontwerp leek, zo lastig was het om alle schuine hoeken te kunnen maken. De bouw kostte dan ook een half miljoen gulden, een astronomisch bedrag waar binnen de gemeente veel over te doen is geweest; de commissie van beheer had zelfs willen opstappen. En niet alleen binnen de eigen gelederen. Vanuit de hervormde kerk werd naar de gereformeerden gelonkt om samen de eveneens kostbare Catharijnekerk te benutten. De gereformeerden lieten zich niet kennen en beschouwden hun opoffering als een geschenk aan God. Deze optimistische en ook dankbare houding leverde de stad een bijzonder monument op dat in gebruik is als Koninkrijkszaal voor de Jehovah's getuigen.(aa.vanderhouwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant