Afbeelding
Foto: M. de Haas

Rechtbank Rotterdam doet uitspraak in conflict failliet Ruwaard van Puttenziekenhuis

Actueel 284 keer gelezen

Rotterdam - De rechtbank Rotterdam heeft woensdag vonnis gewezen in een zaak tussen de curatoren en een groot aantal specialisten. Na het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in 2013 hebben de zorgverzekeraars uiteindelijk ruim 4 miljoen Euro betaald op een aparte rekening. Daar komt waarschijnlijk nog ruim een half miljoen bij. Een gedeelte van het totaalbedrag betreft honorarium voor nog niet betaald werk van de specialisten; het grootste gedeelte betreft voldoening van vorderingen van het ziekenhuis op de zorgverzekeraars.

De curatoren en de specialisten hebben beslissingen gevraagd over een aantal geschilpunten met betrekking tot de verdeling van het geld. De rechtbank heeft beslist dat de curatoren van de aanspraak die de specialisten maken op het te verdelen bedrag ten onrechte 1,3 miljoen Euro willen aftrekken wegens voorschotten uit 2008. Die voorschotten zijn al verrekend door de zorgverzekeraars bij de eindafrekening met de curatoren. Ook is beslist dat de specialisten waarschijnlijk een grote vordering hebben op de failliete boedel, die zij mogen verrekenen met geld dat zij anders mogelijk nog zouden moeten betalen.

Goodwill
Die grote vordering van de specialisten gaat vooral om verloren goodwill. Het is op dit moment niet duidelijk hoe groot die vordering precies is. Verder zijn de curatoren gebonden aan de afspraak die kort na faillissement is gemaakt dat op het aan de specialisten door te betalen bedrag maar 1,5% aan kosten mag worden afgetrokken. De curatoren mogen niet terugvallen op oude afspraken, toen het ziekenhuis nog draaide en toen 15% aan kosten werd ingehouden. De curatoren zijn dus veroordeeld tot betaling van een bedrag aan de specialisten, maar het precieze bedrag moet nog worden uitgerekend. De rechtbank verwacht dat partijen daar onderling uit komen.

Andere vorderingen
Dat de specialisten misschien van de zorgverzekeraars nog meer geld te vorderen hebben is nu niet van belang. Zij kunnen alleen aanspraak maken op het aan hen toekomende gedeelte van het geld dat daadwerkelijk op de aparte rekening staat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant