De slagbomen naar het voormalige autostrand blijven dicht (Foto: MdN)
De slagbomen naar het voormalige autostrand blijven dicht (Foto: MdN) Foto: MdN

Geen heropening voormalig autostrand

Actueel 1.415 keer gelezen

Oostvoorne - Jacqueline van Hoey Smith, inwoner van Westvoorne, diende oktober vorig jaar bij de gemeente Westvoorne een petitie in. Deze petitie, ondertekend door circa 2.500 mensen, pleit voor heropening van het voormalig autostrand in Oostvoorne.

Er volgden verschillende gesprekken met instanties die betrokken zijn bij het gebied. Uit deze gesprekken blijkt dat er onvoldoende draagvlak voor de petitie is bij alle betrokkenen. De gemeente heeft daarom de conclusie getrokken dat een heropening van de Slikken van Voorne voor gemotoriseerd verkeer niet haalbaar is.

Gesprekken met betrokken instanties
Via de petitie werd de gemeente Westvoorne verzocht het gesprek aan te gaan met provincie, natuurorganisaties en overige betrokkenen met als doel de heropening van het voormalig autostrand. De gemeente heeft geen formele bevoegdheden in het gebied, maar wilde wel gehoor geven aan het verzoek uit de petitie om gesprekken aan te gaan met organisaties die formeel iets te zeggen hebben in dit gebied. Maar uit de gesprekken met de betrokken organisaties kwam naar voren dat er geen draagvlak is om te overwegen gemotoriseerd verkeer in welke vorm dan ook weer toe te laten in het gebied. Van Hoey Smith betreurt dat ook slechts een gedeeltelijke heropening kennelijk niet tot de mogelijkheden behoort. Volgens haar zou deze juist een zeer goede aanvulling zijn voor de recreatieve en toeristische aantrekkelijkheid op een gedeelte van het voormalig autostrand en tegemoetkomen aan de vraag van een groot aantal inwoners van Westvoorne, zonder afbreuk te doen aan de natuurdoelstellingen op de huidige locatie.

Waardevol gebied Slikken van Voorne
De gemeente Westvoorne vindt dat het voormalig autostrand, nu Slikken van Voorne geheten, een waardevol gebied is voor de recreatie, maar ook voor de natuur. Het gebied wordt veel bezocht en zeer gewaardeerd door wandelaars, kitesurfers en natuurliefhebbers. Het gebied vormt een mooie aanvulling op de intensief bezochte badstranden van Rockanje en het Oostvoornse Meer.

Sluiting autostrand in 2004
Het autostrand is in 2004 door de beheerders en eigenaren afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Destijds is intensief overleg gevoerd over compenserende maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn de verplaatsing van strandpaviljoen De Zeemeeuw en de aanleg van het fietspad door de duinen. Ook werd er een inrichtingsplan voor het gebied opgesteld om recreatie mogelijk te maken. Deze afspraken zijn vastgelegd in een overeenkomst, die door alle betrokken partijen, ook door de gemeente Westvoorne, is ondertekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant