Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Vuurwerkverbod

Actueel 289 keer gelezen

De paashaas is vertrokken. Voor je het weet zitten we alweer volop in de eindejaarsperikelen. Welke kleur moet zwarte piet hebben en wat doen we met het vuurwerk? Het CDA in Westvoorne wil praten over een vuurwerkverbod in de gemeente. Driewerf hoera en hulde voor dit plan. Langzamerhand begint de discussie op gang te komen. En die zal niet makkelijk worden. Want voorstanders van vuurwerk hanteren vreemde argumenten.

Zo zou het gaan om een mooie, oude traditie. Onzin. Het afsteken van vuurwerk werd pas algemeen in de jaren zestig en zeventig, toen we welvarender werden. De afgelopen decennia kwam de groei van de markt voor illegaal vuurwerk daar bovenop. In vroeger tijden werd er rond de jaarwisseling wat op een trom geslagen en met pannendeksels gerammeld. Ook stak men wel eens een vuurtje aan. Maar de uitvinding van het buskruit wilde heus niet zeggen dat iedereen hier rondliep met pijlpakketten, mortieren, waaiercakes en kiloknallers op zak. Het verhaal over de oude traditie is een broodje aap.

En mooi is het verschijnsel al helemaal niet. Steeds meer artsen zoeken in december de media op om te vertellen over de verwondingen die ze met de jaarwisseling en de maanden erna moeten behandelen. Meestal veroorzaakt door 'legaal' vuurwerk. Veel leed en ellende voor de slachtoffers, van wie de meesten niet eens zelf vuurwerk afstaken, maar alleen toekeken of langsliepen. Daar komt nog eens bij dat al die ziekenhuisopnames, operaties, pijnstillers, antibiotica, verbandmiddelen, en protheses betaald moeten worden. Door de ziektekostenverzekeringen. Door ons allemaal dus.

Zodra we bij het financiële aspect van onze mooie, oude traditie komen, wordt het pas echt een bizar verhaal. Wat zouden we niet allemaal kunnen doen met het geld dat op 31 december de lucht wordt ingeknald? Vast veel echt 'mooie' dingen, maar ja, gelukkig mag iedereen zelf weten in welke put hij zijn geld stort.

Een heel andere kant van het financiële verhaal is de schade die aangericht wordt door vuurwerkafstekers. Lange tijd zagen gemeentes dit over zich heen komen als een natuurramp, waar niets aan te doen was dan het weghalen van prullenbakken en straatmeubilair. Langzamerhand slaat die houding om. Men is het zat. Steeds minder wordt er gerept over de zogenaamde mooie oude traditie, steeds vaker over een aanstaand vuurwerkverbod.

En dan komen we bij het volgende argument. Het afsteken van vuurwerk zouden we niet kunnen verbieden, omdat het onmogelijk is zo'n verbod te handhaven. Een kulargument. Inbraak, diefstal, heling, brandstichting, moord, doodslag, aanranding, verkrachting, haatzaaien, te hard rijden, alcohol in het verkeer of openbare dronkenschap: het verbod op dit alles is niet honderd procent te handhaven. Maar daarom wordt het gelukkig nog niet toegestaan.

Het argument dat de burgemeester van Rotterdam een verbod wil invoeren, maar dat dit hem nog niet gelukt is, dat is ook ongeldig. Westvoorne mag best voorop lopen. Bescheidenheid is mooi, maar niet op dit punt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant