Onder anderen burgemeester Peter de Jong woonde in Oostvoorne de plechtigheid rondom Dodenherdenking bij. (Fotografie: Jos Uijtdehaage)
Onder anderen burgemeester Peter de Jong woonde in Oostvoorne de plechtigheid rondom Dodenherdenking bij. (Fotografie: Jos Uijtdehaage) Foto: Jos Uijtdehaage

Westvoorne herdenkt oorlogsslachtoffers op begraafplaatsen Voorweg en Maria Rust

Actueel 586 keer gelezen

Westvoorne – In Oostvoorne en Rockanje werd afgelopen zaterdag in het kader van Dodenherdenking stil gestaan bij de slachtoffers van de die de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt.

Herdenken is ook luisteren naar verhalen over wat mensen hebben meegemaakt tijdens de oorlog. Het verschil tussen goed en kwaad, weten we onder meer door de geschiedenis, maar weten we zelfs beter door de persoonlijke verhalen waar we naar luisterden.

Verhalen
Deze verhalen horen we zowel thuis als op school. Over wat er gebeurd is, over de moed van sommigen, over het heldendom dat niet altijd verstandig is, over de mensen die gestorven zijn voor de goede zaak. Verhalen die wat verder van ons af staan, maar ook verhalen dichterbij, uit ons dorp, uit onze familie.

Oostvoorne
In Oostvoorne vond de herdenking, gecoördineerd door de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Oostvoorne, plaats onder het thema 'Verzet'. De plechtigheid begon met het halfstok hijsen van de vlag op de begraafplaats aan de Voorweg. Daarna volgde een toespraak van Westvoornes burgemeester Peter de Jong en droeg een leerling van een van de Oostvoornse basisscholen een gedicht voor. De plechtigheid werd besloten met een stille tocht langs graven van de Geallieerden en het monument van verzetstrijder de Leendert van der Meer, waar bloemen werden gelegd.

Rockanje
In Rockanje organiseerde het comité 'Herdenking '40-'45 Rockanje' een korte herdenkingsplechtigheid op de Oude Begraafplaats Maria Rust. De herdenking begon om 20.00 uur met het in acht nemen van twee minuten stilte bij het monument en het ten gehore brengen van de 'Taptoe'. Vervolgens hield Westvoornes burgemeester Peter de Jong een toespraak en werd er namens de gemeente Westvoorne een krans gelegd door het College van Burgemeester & Wethouders. Een deputatie van de jeugd van de Rockanjese basisscholen, het comité en belangstellende aanwezigen legden vervolgens ook bloemen bij de graven van de geallieerden. De plechtigheid eindigde met het zingen van het Wilhelmus.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Het leggen van de bloemen
De toespraak van Westvoornes burgemeester Peter de Jong
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant