Afbeelding

Voorne in stelling op zaterdag 8 juni 2019

Actueel 387 keer gelezen

Regio - Op zaterdag 8 juni zal voor de negende keer Voorne in stelling plaats vinden. Het evenement waarbij het rijke militaire erfgoed van Voorne voor het voetlicht wordt gebracht. In Oostvoorne bij de BIberbunker, in Rockanje bij het bunkercomplex aan de Wingatseweg, in Brielle bij Bastion VIII en bastion II, nabij Brielle in fort Penserdijk, in Nieuwenhoorn bij fort Noorddijk en rondom kazerne Haerlem in de vesting van Hellevoetsluis. Op al deze plaatsen zijn er speciale activiteiten om bezoekers het militaire erfgoed te laten beleven.

Op het eiland Voorne was in de 19e eeuw een heuse waterlinie ingericht om een vijand die geland was op de stranden van Voorne op afstand te houden. Maar ook de Atlantikwall heeft vele sporen achtergelaten. Al dit soort erfgoed is te bekijken op deze dag. Er is een fietsroute uitgezet waarbij u langs de diverse plekken komt waar in de Napoleontische tijd batterijen waren ingericht om de dijken, die boven water zouden blijven, te beschermen.

De Biberbunker organiseert speciale korte rondleidingen. dit is verreweg de grootste bunker op Voorne en heel mooi ingericht. In Rockanje is het Bataljonshoofdkwartier geopend. Hier kunt u onder leiding van een gids diverse bunkers bezoeken. Dit unieke complex ligt op particuliere grond en is slechts zeer incidenteel te bezoeken.

Brielle heeft diverse bijzondere fortificatiën. Twee daarvan zijn op deze dag te bezoeken. In het bastion VIII is het kruitmagazijn geopend en kunt u van binnen bekijken. Ook hier een unieke kans omdat dit gebouw maar zeer zelden te bekijken is. Hier zal ook op verschillende tijden een kort toneelstuk worden opgevoerd dat oorlog als thema heeft. In bastion 2 kunt u het Kruithuis bezoeken, het museum van de Geuzen vereniging van Brielle. Het fort Penserdijk is ook te bezoeken, althans als de restauratie van de brug dit toe laat. Actuele informatie hierover vind u op de site www.fronttaal.info. Dit fort, of eigenlijk batterij heeft een aantal bijzondere restanten uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitser hebben hier een aantal emplacementen voor 10,5 cm geschut gebouwd. Het fort Noorddijk, ook dit is eigenlijk geen fort maar een batterij, is ook te bezoeken. Een gids leid u rond over dit eiland dat moest waken in het water. Ook hier kunt u slechts sporadisch rond kijken.

In Hellevoetsluis in de Vesting is er rondom de kazerne Haerlem het nodige te zien. Re-enactment, militaire voertuigen, maar ook kramen met militaire spullen, een tinnengieter, een smid,maar ook diverse activiteiten voor kinderen. Een muzikaal optreden zal niet ontbreken.

Alle activiteiten starten om 10:00 uur en duren tot 17:00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant