Afbeelding

Weekend van de Begraafplaats: honderd jaar op Maria Rust: 1919-2019

Actueel 480 keer gelezen

Rockanje - Het nationale Weekend van de Begraafplaats, dat voor het zesde jaar wordt georganiseerd, heeft als thema: 'Een plek vol verhalen…' In Rockanje doet de historische begraafplaats Maria Rust, aan de Zeeweg, mee met het weekend, net als tachtig andere begraafplaatsen in het land. Ook op Maria Rust vinden de bezoekers veel verhalen 'achter de steen'.

De werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne) besteedt op deze dag speciaal aandacht aan de negentien mensen die hier in 1919 hun laatste rustplaats vonden. Zij liggen dit jaar een eeuw lang onder de bomen van Maria Rust. 

Overleden in 1919

Van dertien mensen is niet meer aan te wijzen waar ze begraven zijn. Van de meeste personen is weinig bekend: meer dan hun levensjaren, of ze getrouwd waren, hoeveel kinderen ze hadden – dat is het. Van zes personen staat er evenwel nog steeds een grafsteen: Arentje Klok (geboren in 1865), Leendert Klok (1913), Pieter Tuk (1858), Leendert Gorzeman (1892), Willlemina Jongejan (1874) en Benjamin Marius Vlielander Hein (1838). Vier van hen waren kinderen onder de tien jaar toen ze stierven.

Leendert Klok (1913-1919)

Ook het grafsteentje van Leendert Klok staat er nog. Hij werd niet ouder dan vijf jaar: 'in den aanvalligen leeftijd van 5 jaar en 5 maanden' vermeldt de rouwadvertentie. Korrie Korevaart, lid van de werkgroep Maria Rust, vertelt over hem: 'Hij is een van de talloze kinderen die op Maria Rust begraven liggen. Op zijn marmeren grafsteentje zie je een vlinder, symbool van de ziel die ten hemel stijgt – vaak gebruikt op graven van kinderen. We weten dat het grafsteentje destijds 38,65 gulden kostte. De begrafeniskosten kwamen op 34,35 gulden. Een ver familielid heeft het een paar jaar geleden opgeknapt.'

Nazaten Vlielander Hein
Heel wat ouder werd Benjamin Marius Vlielander Hein, die op 81-jarige leeftijd in Den Haag overleed. Hij was in Brielle geboren, studeerde in Leiden en was vier jaar advocaat in Brielle. In 1864 verhuisde hij naar Den Haag, waar hij trouwde met een zus van de schrijver Louis Couperus. Zij werd in 1923 ook begraven op Maria Rust.

Iedereen is van harte welkom op Maria Rust op 25 mei, tijdens het Weekend van de Begraafplaats. Jaap van der Veld houdt om 13.30 uur een presentatie over de 'eeuwelingen'. Daarna wordt er ter nagedachtenis aan deze negentien mensen door de familie Vlielander Hein een bloemstuk gelegd bij het graf van Benjamin Vlielander Hein (ca. 14.00 uur).

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant