Afbeelding
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

Fordfeest in Zwartewaal

Actueel 291 keer gelezen

Inwoners van Zwartewaal kennen het verhaal natuurlijk en kunnen er misschien ook nog wel om lachen, maar buitenstaanders zijn altijd weer verbaasd wanneer zij horen hoe in Zwartewaal een eeuwenoude straatnaam opzij werd geschoven voor een Amerikaanse autofabrikant.

Dat gebeurde in 1963. In juli van dat jaar zou het Zuideinde, de straat tussen de Groene Kruisweg en het gemeentehuis worden heropent. De straat was over de volle lengte opgeknapt. Het toeval wilde dat er op dat moment ook een nieuw bedrijf gereed was gekomen. De gebroeders Van der Hoek hadden een gebouw van dertig bij vijftien meter laten bouwen en openden hier nu hun nieuwe garage voor tractoren. Daarnaast gelegen was een bedrijf voor personenauto's.

De entree van Zwartewaal had hiermee een metamorfose ondergaan en dat moest tot uiting komen door de wat ouderwetse straatnaam te moderniseren. Het voorstel om Henry Ford te vernoemen werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen; dat paste mooi bij de twee Ford-dealers en bovendien was het precies 100 jaar geleden dat de bekende Amerikaanse fabrikant was geboren. De Ford-dealer Van der Hoek, zelf raadslid, was er blij mee en deed de gemeente een zeer gulle gift van maar liefst 3.000 gulden, een modaal jaarsalaris!

Op 5 juli was het zover; burgemeester Beckeringh van Rhijn knipte, staande op een Ford-tractor, het lintje van het Zuideinde open waarna een optocht van tractoren de weg in gebruik nam. De directeur van Ford Nederland was uitgenodigd om het bedrijf te openen en het nieuwe straatnaambordje te onthullen. In de landelijke pers werd erover gespeculeerd dat Zwartewaal zich had verkocht. Inmiddels is Fordgarage verleden tijd en misschien is het tijd om de straat weer de oude naam terug te geven, maar daarmee gaat dat andere stukje geschiedenis verloren.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant