Afbeelding

Plusklas wint NVP-pieperpootbokaal met megaoogst

Actueel 234 keer gelezen

Regio - Het was de grootste oogst aller tijden in de historie van het pieperpootproject voor scholen, de bijna 11 kilo die de Plusklas van Voorne-Putten woensdag opgroef uit de grote kist op het schoolplein in Geervliet. Daarmee wonnen de pupillen van meester Bram de pieperpootbokaal van de agrarische natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten (NVP).

Het was voor de vier de scholen die deelnamen aan het pieperpootproject een goed aardappeljaar. De Hellevoetse obs de Kring pakte met iets meer dan 7 kilo de tweede plaats, cbs de Bron in Spijkenisse scoorde bijna 6 kilo. Vandalen vertrapten bij school de Bosrand in Oostvoorne in mei het welig tierende aardappelloof, waardoor de oogst bleef steken op ruim twee kilo. Die zelf opgegraven aardappeltjes worden in de laatste week van het schooljaar in de klas gebakken.

School de Bron knoopte een extra wedstrijdje aan het piepers poten. Alle 200 leerlingen kregen een pootaardappel mee naar huis om daar een maaltje te mee kweken, met soms verbluffend resultaat. De pieperpoters gingen vervolgens bij de aardappelakkers van boer Elias Biesheuvel in Hekelingen kijken hoe dat telen daar, in het groot, aan toeging.  

De gelegenheidsboeren die eind maart 15 pootaardappelen in de grond stopten, die regelmatig water gaven en er verder maar het beste van hoopten, waren enthousiast over het succes. In de on-Hollandse hitte waren de aardappelplanten boven de grond vrijwel volledig verdord, maar ondergronds voltrok zich het wonder: daar groeide in drie maanden tijd een emmer vol piepers. NVP beloonde alle pieperpoters met een zak Hoekse chips. 

De agrarische vereniging selecteert volgend jaar opnieuw vier scholen op Voorne-Putten voor het pieperpootproject, een project dat erop gericht is om kinderen te laten ervaren wat er  allemaal bij komt kijken voordat er een aardappel op je bord ligt.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant